Schimbarea a fost decisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru a elimina conotatia rasista a denumirii de “variola maimutei”. Astfel, boala se va numi “mpox”, variola M.
Timp de un an, vor circula ambele denumiri, atat variola maimutei, cat si variola M, pana ce publicul si comunitatea medicala se vor obisnui cu noul nume.
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul-general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a explicat ca, in cazul in care noua denumire va ridica probleme in unele limbi, OMS se va consulta cu autoritatile nationale pentru a ajunge la o formula acceptabila.
De cand s-au inmultit cazurile si boala a devenit mai cunoscuta decat inainte, au existat diverse plangeri ca denumirea de “variola maimutei” ar avea conotatii rasiste. OMS a anuntat inca din vara ca lucreaza la gasirea unei noi denumiri, pentru a elimina orice nuanta rasista. Recent, directorul-general OMS, a anuntat ca boala va fi denumita mpox, variola M, am spune noi, in romaneste.
Numarul de cazuri e in scadere
Ghebreyesus a mai anuntat ca trendul descrescator se mentine in privinta variolei maimutei. Saptamana trecuta au fost inregistrate 620 de cazuri, cu 90 la suta mai putine decat in luna august, cand s-a inregistrat un varf de imbolnaviri. Cele mai multe cazuri sunt in America Latina. In Europa, situatia s-a calmat, dupa lunile de primavara si vara, cand Spania, Marea Britanie, Portugalia si Olanda s-au confruntat cu o crestere accelerata. Nu se stie cum a ajuns in Europa, ce mutatie a suferit acest virus, intalnit frecvent doar in anumite zone ale Africii. In Franta si Marea Britanie s-au deschis centre speciale de vaccinare, iar barbatii care intretin relatii sexuale cu alti barbati au fost indemnati sa se vaccineze, ei fiind categoria cea mai afectata.
Miriam