Anumite fructe, legume, seminte si cereale trebuie consumate crude pentru ca organismul nostru sa profite la maximum de substantele hranitoare pe care le contin. Daca le prelucram termic, isi reduc continutul nutritional si antioxidantii.
Iata cateva dintre alimentele pe care ar trebui sa ne ferim sa le trecem prin foc :
CEAPA
Ceapa e probabil leguma cea mai folosita in bucatarie, la diverse feluri de mancare si salate. Consumarea cepei crude e super benefica pentru sanatatea noastra. Ceapa contine anumiti oxidanti care sunt foarte buni pentru ficat. De asemenea, contine alicina (ca si usturoiul), un compus care ii si da mirosul specific. Daca mancam ceapa cruda, datorita alicinei, vom avea inima mai sanatoasa, oasele mai tari, iar tensiunea arteriala va fi in limite normale.
SFECLA ROSIE
Sfecla rosie e o leguma bogata in fier, care se recomanda sa fie consumata sub forma de suc sau de salata. Ajuta la scaderea tensiunii arteriale si ne energizeaza, motiv pentru care se recomanda a fi consumata inainte de a merge la sala.
ROSIILE
Rosiile fac parte din dieta noastra zilnica, intrucat le consumam sub diverse forme. Cel mai bine e sa le mancam crude, in salate. Sunt pline de antioxidanti, care se reduc daca procesam termic rosiile.
USTUROIUL
I se spune alimentul-medicament. Si pe buna dreptate. Usturoiul contine nenumarate substante sanatoase, de aceea, cel mai bine e sa-l mancam crud. Din cauza mirosului, multi se feresc de usturoi. E o greseala ! Indienii recomanda ca dimineata, la trezire, sa taiem un catel de usturoi in bucatele mici, sa-l stropim cu putina miere, sa mestecam o vreme si apoi sa inghitim cu cateva guri de apa. Astfel, nici respiratia nu va fi mirositoare, desi am mancat usturoi. Consumat de cel doua ori pe saptamana, ne fereste de cancer si ne creste imunitatea.
Miriam