In peste 300 de comune din tara noastra nu exista medic de familie
Stiri de ultima ora din Sanatate

In peste 300 de comune din tara noastra nu exista medic de familie

Peste 300 de comune din tara noastra nu au medic de familie, socant nu-i asa? Doctorul Catalin Petrencic de la Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie a constat acest lucru.

“In total 328 de localitati (comune) nu au niciun medic de familie. Necesarul calculat in functie de populatia din aceste localitati este de 376 de medici de familie. Populatia totala a acestor comune este de 559.611 locuitori – adica 2,52% din populatia Romaniei. Dintre acestea, 282 de localitati au peste 900 de locuitori, niciun medic de familie si un necesar de 330 de medici de familie” a transmis acesta.

Descopera mai multe despre aceasta situatie infioratoare

Dintre toate aceste localitati, 28 au peste 3.000 de locuitori si nu au cei 64 de medici de familie necesari. “1.069 de localitati au deficit de un medic de familie. 231 de localitati au deficit de cate doi medici de familie, deficitul total aferent acestor localitati fiind de 462 de medici de familie. 49 de localitati au un deficit de cate trei medici de familie si deficit total de 147 de medici de familie. Sapte localitati au un deficit de 11, 12, 13, 14 sau 15 medici de familie, fiind in total necesari inca 87 de medici de familie”, a mai declarat doctorul Catalin Petrencic.

“Romania nu este singura tara europeana care se confrunta cu lipsa medicilor de familie. Alte tari europene au actionat insa si continua sa actioneze pentru a remedia aceasta situatie. O serie de recomandari ale Comisiei Europene si Organizatiei Mondiale a Sanatatii, precum si rapoarte rezultate in urma asistentei tehnice furnizate de Banca Mondiala si OMS sunt disponibile Guvernului Romaniei pentru a face interventiile necesare imediat. Strategia pentru medicina de familie si planul pentru resurse umane, dezvoltate in anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodata in actiuni concrete pentru remedierea situatiei”, se arata in documentul realizat de doctorul Catalin Petrencic

Este o situatie ingrijoratoare avand in vedere faptul ca oamenii din localitati au nevoie de ingrijire medicala. Spitalele sunt destul departe de acestia si atunci cand au nevoie de ingrijire medicala nu au la cine sa apeleze.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns