Stiri de ultima ora din Sanatate

Gazul ilariant, tot mai folosit de tinerii din Europa; efectele sunt dramatice

Agentia Europena de Monitorizare a Consumului de Droguri – EMCDA – atrage atentia ca gazul ilariant a devenit o reala problema in Europa. Tinerii il folosesc pe post de drog recreational ieftin si la indemana, dar efectele asupra sanatatii sunt alarmante.

Sub titlul “Nu e de ras cu gazul ilariant”, noul raport EMCDA arata ca, in ultimul an, a crescut masiv consumul de protoxid de azot, denumit popular gaz ilariant. Protoxidul de azot are o serie de utilizari legale in medicina, industrie si stiinta. Fiind ieftin si la indemana, tinerii europeni recurg tot mai des la folosirea lui pentru a ajunge in stari apropiate de cele pe care le da consumul de droguri: euforie, psihoactivitate intensa, relaxare si detasare. Folosirea gazului ilariant in scopuri recreationale capata proportii tot mai mari si reprezinta o reala problema in mai multe tari europene.

Efectele asupra sanatatii sunt neurotoxicitate si arderea plamanilor. De asemenea, se inregistreaza cazuri de pierdere a memoriei, infarct. Desi numarul tinerilor care ajung la aceste probleme de sanatate e relativ mic, situatia pare sa se agraveze, atrage atentia forul european. Intre 2019 si 2021, numarul incidentelor provocate de folosirea gazului ilariant a crescut cu 80 la suta.

Citeste  Soarta omenirii depinde de albine. Dar numarul lor scade dramatic.

Tuburile cu protoxid de azot pot fi cumparate din orice magazin si costa foarte putin. Tinerii umplu baloane cu protoxidul de azot din aceste tuburi si apoi inhaleaza gazul. Inclusiv in Romania, fenomenul e in crestere. Agentia Nationala Antidrog atragea atentia, in cursul verii, ca gazul ilariant – foarte nociv – este folosit de unii tineri in timpul petrecerilor de pe plaja.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns