Stiri Internationale de ultima ora

Rusia a distrus aeroportul din Odesa

Armata rusa a atacat cu rachete sudul si estul Ucrainei, iar in orasul-port Odesa a fost distrus aeroportul, mai exact principala pista de aterizare. Obiectivul a fost de a bloca aterizarea avioanelor occidentale cu ajutoare militare pentru Ucraina.

Moscova isi indreapta acum atentia spre sudul si estul Ucrainei, dupa esecul de a captura capitala, Kiev, la capatul a noua saptamani de asediu. Au fost rase de pe fata pamantului localitati intregi, iar mii de civili au murit.

Rusii au ocupat, in mare parte, Mariupol, oras din estul Ucrainei, precum si Herson, din sud, avand astfel acces la o portiune de peste 100 de kilometri  spre peninsula Crimeea, ocupata de trupele Moscovei in 2014. Odesa a fost pana acum ferita de bombardamente, dar sambata o racheta ruseasca, lansata din Crimeea, a distrus pista aeroportului principal. “Slava Domnului, nimeni nu a fost ranit. In zona au loc actiuni anti-sabotaj” – a declarat guvernatorul regiunii, Maksim Marcenko. Deocamdata, Moscova nu a facut niciun anunt legat de Odesa, insa analistii spun ca intentia a fost de a distruge pista aeroportului, astfel incat avioanele occidentale cu arme si munitie, destinate armatei ucrainiene, sa nu mai poata ateriza.

20 de civili au parasit sambata combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, un port din sud-estul Ucrainei asediat de rusi, pentru a fi evacuati la Zaporojie, a anunţat regimentul Azov care apără zona.

“Douazeci de civili, femei si copii au fost transferati spre un loc agreat si speram ca vor fi evacuati la Zaporojie, in teritoriul controlat de Ucraina” – a anuntat guvernatorul regiunii, pe Telegram. Anterior, surse oficiale ruse anuntau ca un grup de 25 de civili, printre care 6 copii au reusit sa iasa din Azovstal, o uriasa otelarie, unde sunt blocati sute de soldati si civili ucraineni.

Moscova vrea ridicarea sanctiunilor

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat ca ridicarea sanctiunilor impuse Rusiei este parte a negocierilor de pace cu Ucraina. Negociatorul ucrainean insa, Mihailo Podoliak neaga acest lucru. Lavrov a declarat ca cele doua delegatii discuta zilnic, in sistem videoconferinta, un draft de posibil tratat, iar agenda discutiilor include chestiunea denazificării, recunoasterea noilor realitati geopolitice, ridicarea sanctiunilor, statutul limbii ruse. Podoliak insa a respins aceste afirmatii, spunand ca denazificarea este o falsa problema, iar utilizarea limbii ruse nici nu s-a pus in discutie.

Miriam

 

 

 

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns