Stiri Internationale de ultima ora

Luna se micsoreaza, iar acest lucru ameninta viitoarele baze umane!

Va exista in curand o harta a riscului seismic pe Luna? Raspunsul este da, si asta pentru ca un nou studiu tocmai a aratat ca satelitul nostru natural este supus la numeroase cutremure legate de contractia sa termica. Un fapt de care trebuie sa se tina cont, mai ales in vederea instalarii unei baze lunare permanente.

Este un fenomen ciudat, dar este foarte real. Luna se micsoreaza. In decurs de cateva sute de milioane de ani, oamenii de stiinta estimeaza ca circumferinta sa s-a micsorat cu aproximativ 45 de metri. Pe intreaga suprafata a unei stele cu diametrul de 3.474 de kilometri, nu este mult, dar nici putin.

Luna se raceste si se contracta

De ce se micsoreaza (aproape) vizibil satelitul nostru natural? Cauza se crede ca ar fi contractia termica. Pe masura ce se raceste, rocile care alcatuiesc interiorul Lunii se contracta, reducandu-i volumul. La fel ca un strugure lasat sa se usuce. Dar, in timp ce strugurii se incretesc pe parcurs, Luna se crapa pe toate partile. Liniile de falie se formeaza pentru a se adapta la aceasta reducere a suprafetei.

Un tip de activitate tectonica insotita de cutremure. Timp de 50 de ani, aceste “cutremure lunare” au fost inregistrate de reteaua seismica pasiva instalata in timpul misiunilor Apollo. In anii 1970, aceasta retea a inregistrat un cutremur cu magnitudinea 5!

Unul dintre locurile candidate pentru aselenizarea Artemis III se afla in aceasta regiune. Potrivit unui nou studiu publicat in The Planetary Science Journal, este posibil ca Luna sa nu fie in intregime potrivita pentru o baza a pamantenilor. De fapt, o echipa de cercetatori a realizat o modelare care arata ca cutremurele de mica adancime care zguduie aceasta regiune au capacitatea de a produce cutremure puternice de pamant care ar putea provoca daune semnificative potentialelor instalatii.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!