Administratia americana invoca motive indoielnice: problemele legate de poluare. Dar in spatele regandirii exporturilor de gaz natural lichefiat – GPL – stau consideratii de ordin geostrategic.
La inceputul razboiului din Ucraina, cand au fost impuse sanctiuni asupra Rusiei, iar Europa s-a batut cu pumnul in piept ca poate renunta la dependenta de gazul rusesc, presedintele Joe Biden dadea asigurari ca americanii vor aproviziona Europa cu GPL. „Suntem alături de Europa în reducerea dependenţei de energia din Rusia” spunea Biden acum doi ani. Si tot atunci, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen declara : „Importurile din SUA vor inlocui gazul natural lichiefiat pe care il primim acum din Rusia.”
Dar strategia s-a schimbat si americanii au decis sa nu mai acorde autorizatii de export GPL pentru proiecte noi. Cele existente raman in vigoare. Biden invoca motive legate de poluare si spune ca a luat decizia de a institui acest moratoriu in urma demersurilor facute de gruparile ecologiste din Statele Unite. Greu de crezut!
Analistii specializati in piata energiei afirma ca Europa nu va avea mult de suferit din cauza deciziei americane, pentru ca are contracte cu alti furnizori de GPL, cum sunt Qatar, Algeria sau Azerbaidjan. Doar ca acestia au deja contracte incheiate cu tari europene sau asiatice si nu pot asigura livrari suficiente. In plus, si putinul gaz rusesc pe care il mai importa europenii e sub semnul intrebarii de anul viitor. Asta pentru ca Ucraina a anuntat ca nu va mai incheia un acord cu Rusia pentru ca gazul rusesc sa-i tranziteze teritoriul. Ce vor face europenii? Fie vor lua gaz rusesc prin conducta Turkstream, dar distantele sunt mai mari si costurile cresc, fie o companie americana va transporta gazul direct de la frontiera Rusia-Ucraina. Insa e o varianta care pana sa fie functionala, are nevoie de timp.
Miriam