Stiri Internationale de ultima ora

Republica Moldova a expulzat 45 de diplomati rusi si membri ai personalului ambasadei de la Chisinau

Guvernul de la Chisinau a anuntat ca a luat aceasta decizie in urma “actiunilor neprietenoase” ale Moscovei, pe fondul deteriorarii relatiilor din cauza razboiului din Ucraina vecina.

“Am convenit asupra necesitatii de a limita numarul de diplomati acreditati din Rusia, astfel incat sa fie mai putini cei care incearca sa destabilizeze Republica Moldova”, a declarat ministrul de externe Nicu Popescu in cadrul unei sedinte de guvern.

Moldova said on Wednesday it was sharply reducing the number of diplomats Russia can have in its capital Chisinau, citing years of “hostile actions” by Moscow and a media report about possible spying kit installed on the embassy’s rooftop.

Cu putin timp inainte, presa de la Chisinau anuntase ca pe acoperisul ambasadei din capitala Moldovei rusii ar fi instalat echipamente de spionaj.

Ministerul de Externe a precizat ca decizia s-a bazat pe “numeroasele actiuni neprietenoase” fata de Republica Moldova, “care nu au legatura cu mandatul diplomatic, precum si pe incercarile de destabilizare” a tarii.

Rusiei i s-a dat termen pana la 15 august pentru a-si reduce personalul ambasadei la 25 de persoane de la efectivul de 80 in prezent.

“Timp de multi ani am fost obiectul unor actiuni si politici ostile ale Rusiei. Multe dintre ele au fost facute prin intermediul ambasadei”, a declarat dl Popescu.

Reactia Kremlinului

Purtatoarea de cuvant a ministerului de Externe de la Moscova a declarat ca decizia Moldovei nu va ramane fara raspuns. Maria Zaharova a explicat ca in opinia Kremlinului este inca un pas spre distrugerea relatiilor bilaterale din Federatia Rusa si Moldova. De asemenea, Moscova acuza conducerea Moldovei de incurajarea rusofobiei.

Moscova incearca sa destabilizeze Moldova

Reducerea numarului de diplomati si personal administrativ de la ambasada Rusiei la Chisinau are legatura cu acuzatiile mai vechi, formulate deja de guvernul Moldovei, dar si de Ucraina, potrivit carora Moscova incearca sa destabilizeze Moldova. Kremlinul si-ar dori readucerea Moldovei in sfera sa de influenta.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns