Stiri Internationale de ultima ora

Kevin McCarthy a fost ales preşedintele al Camerei Reprezentanţilor

Republicanul Kevin McCarthy a fost ales în final preşedintele al Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite sâmbătă dimineaţă devreme, după ce a făcut concesii extinse unui grup de trumpişti care au ridicat semne de întrebare asupra capacităţii partidului de a guverna, relatează Reuters şi France Presse.

În urma negocierilor, grupul de trumpişti care paraliza nominalizarea californianului în vârstă de 57 de ani a cedat în cele din urmă. Astfel s-a pus capăt unei dezordini în Congresul american, inedită în peste 160 de ani şi care prefigurează dezbateri foarte aprinse acolo pentru următorii doi ani.

McCarthy a suferit o ultimă umilinţă când reprezentantul Matt Gaetz şi-a reţinut votul în al 14-lea tur odată cu apropierea miezului nopţii, provocând o răfuială din care colegul republican Mike Rogers a trebuit să fie îndepărtat fizic.

Victoria lui McCarthy în cel de-al 15-lea tur a pus capăt celei mai profunde disfuncţii a Congresului din ultimii 160 de ani. Dar ea a ilustrat şi dificultăţile cu care el se va confrunta în conducerea unei majorităţi strânse şi profund polarizate.

El a câştigat în cele din urmă la o marjă de 216-211. El a putut să fie ales numai cu voturile a mai puţin de jumătate din membrii Camerei pentru că cinci din propriul partid şi-au reţinut voturile – pentru a nu-l susţine pe McCarthy ca lider, dar nici nu au votat pentru un alt candidat.

McCarthy a fost de acord cu o cerere a grupului de linie dură ca orice parlamentar să poată solicita în orice moment îndepărtarea sa. Acest lucru îi va tăia brusc puterea pe care o va deţine atunci când va încerca să adopte legislaţia pe probleme critice, inclusiv finanţarea guvernului, abordarea plafonului datoriei naţiunii care se profilează şi alte crize ce pot apărea.

“Lucrurile sunt transformaţionale”, a declarat reprezentantul republican Ralph Norman, care a votat pentru a-l susţine pe McCarthy după ce i s-a opus o mare parte a săptămânii.

Performanţa mai slabă decât se aştepta a republicanilor în alegerile intermediare din noiembrie i-au lăsat cu o majoritate restrânsă de 222-212, dând o putere uriaşă grupului de dreapta de linie dură ce s-a opus conducerii lui McCarthy.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns