Majoritatea britanicilor rămân favorabili monarhiei, însă sprijinul pentru rege scade în rândul celor mai tineri, potrivit unui sondaj publicat luni cu câteva zile înainte de încoronarea regelui Charles al III-lea, relatează AFP.
În sondajul realizat online la jumătatea lunii aprilie de institutul YouGov, 58% dintre cei 4.592 de britanici chestionaţi cred că un monarh este de preferat unui şef de stat ales, variantă susţinută de 26% dintre respondenţi.
În timp ce majoritatea britanicilor rămân pro-monarhie, sprijinul este în scădere: în 2012, cu ocazia marcării a 60 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, un sondaj similar realizat de YouGov arăta că aproape trei sferturi dintre britanici preferau un monarh unui şef de stat ales.
Noul sondaj comandat de BBC arată, de asemenea, diferenţe semnificative de opinie în funcţie de categoriile de vârstă: dacă 78% dintre cei peste 65 de ani s-au declarat în favoarea monarhiei, doar 32% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani sunt de acord cu monarhia (faţă de 38% care vor un şef de stat ales, în timp ce 30% nu au avut nicio opinie).
De asemenea, trei sferturi dintre tinerii chestionaţi (78%) au afirmat că “nu sunt interesaţi” de familia regală.
Un alt sondaj realizat la mijlocul lunii aprilie a arătat că aproape două treimi dintre britanici nu sunt interesaţi de încoronarea regelui, programată pentru 6 mai.
În rândul tinerilor, 59% cred că regele Charles este “deconectat” de la vieţile supuşilor săi, un sentiment împărtăşit de 45% dintre britanici.
În plină criză privind costul vieţii şi o inflaţie care rămâne peste 10%, unii respondenţi au criticat costul organizării unui eveniment precum o încoronare, marcat de fast.
Costul festivităţilor organizate cu ocazia încoronării nu se cunoaşte încă, însă conform estimărilor, încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953 – cu siguranţă mai grandioasă decât cea planificată pentru Charles – s-a ridicat la peste 22 de milioane de euro.
Majoritatea britanicilor (54%) cred în continuare că instituţia monarhiei rămâne un element pozitiv pentru ţară şi aduce Marii Britanii mai mult decât costă, chiar dacă, din nou, cei mai tineri sunt mai sceptici (40%).