Stiri Lifestyle de ultima ora

Ce ferestre să alegi pentru locuința ta

Dacă ferestrele casei tale sunt vechi și degradate, înlocuiește-le cu geamuri eficiente din punct de vedere energetic care îți pot reduce semnificativ facturile la încălzire (și la răcire vara), adăugând în același timp valoare casei și crescându-i atractivitatea.

Una dintre primele decizii pe care trebuie să le ia proprietarul unei case este dacă optează pentru ferestrele „noi” sau „înlocuitoare”. Iată diferența:

Înlocuire sau schimbare a ferestrelor?

Ferestre noi – sunt instalate de obicei atunci când proprietarul casei dorește să schimbe dimensiunea sau forma deschiderii curente a ferestrei și să pună o fereastră complet nouă în locul ei. Acest lucru necesită, în general, munca unui antreprenor pentru a finaliza instalarea iar câteodată și serviciile unui arhitect. În timp ce ferestrele noi nu costă în general mai mult decât înlocuirea, forța de muncă suplimentară se adaugă la prețul total. Un mare avantaj al ferestrelor noi este că ai opțiunea de a schimba complet aspectul casei tale, atât în interior, cât și în exterior.

Înlocuirea ferestrelor- instalarea ferestrelor de înlocuire implică îndepărtarea ferestrelor vechi fără a deranja ornamentele și peretele din jur și înlocuirea acestora cu ferestre noi. Desigur, asta dacă găsești ceva care se potrivește în deschiderea existentă, dacă nu, trebuie să faci ceva la comandă. Unele ferestre sunt simplu de instalat, chiar proprietarul poate să facă asta și atunci face economii.

Ce fel de fereastră să aleg?

După ce ai decis între ferestrele noi și cele de înlocuire, următoarea decizie este stilul sau tipul de fereastră pe care îl dorești și formatul ei.

În funcție de numărul de canate – există ferestre cu 1, 2, 3, 4 canate … depinde de designul casei și spațiul deschiderii. Și culoarea se alege să se potrivească cu culorile și stilul casei.

În funcție de modul de deschidere iată câteva ferestre:

  • fixe: utile pentru casa scărilor, poduri, holuri și alte zone în care avem nevoie de luminare dar nu și să le deschidem
  • batante: se deschid într-una din direcții pe vertical
  • dublu batante- geam dublu care se deschide unul într-o direcție, altul în alta
  • basculate sau oscilante- se deschid pe orizontală
  • armonice- ferestre care se pliază ca un acordeon
  • oscilobatante- se poate deschide și pe orizontală și pe verticală
  • osciloculisante- geamuri mobile, glisante în mai multe direcții
  • glisante- cu 2 sau 3 canate. Faptul că nu se deschid în exterior sau interior poate fi un avantaj pentru spațiile mici.

În afară de formele clasice dreptunghiulare sau pătrate, pot exista și alte tipuri de ferestre, de obicei făcute la comandă: arc, rotunde, arcuite în afară, bombate etc

După ce ai stabilit stilul sau tipul ferestrei, trebuie să iei în considerare materialele din care sunt fabricate ferestrele.

Tipuri de rame sau profile

Din punct de vedere energetic geamurile cu rame din lemn sunt cele mai eficiente. Are calități estetice excepționale, aducând frumusețe și valoare oricărui stil de casă. Cu toate acestea, aspectul natural al lemnului implică o întreținere considerabilă. Pe lângă vopsirea sau lăcuirea periodică, ferestrele din lemn trebuiesc tratate pentru a le proteja de umiditate și mucegai.
Ferestrele din PVC au devenit una dintre cele mai populare alegeri pentru proprietarii de case.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns