Stiri de ultima ora Auto

Sfaturi pentru șoferii începători

Ți-ai luat de curând carnetul de șofer și ai încă emoții atunci când urci la volan. Iată câteva sfaturi care v-ar putea ajuta să căpătați încredere. De exemplu, la primele deplasări ar fi bine sa ai pe cineva în dreapta
Chiar dacă la orele de condus de la școala de șoferi te descurcai perfect, vei observa că primele drumuri vor fi cu emoții. Nu vei mai avea siguranță că va apăsa altcineva frâna în locul tău dacă te panichezi sau că va trage de volan dacă este nevoie, așa că este de preferat să mergi cu o persoană de încredere, care să te liniștească și să îți confere încredere. În unele cazuri, până te obișnuiești cu dimensiunile mașinii (mai ales dacă ai făcut școală pe un alt model) îți vor prinde bine câteva sfaturi. În plus, s-ar putea să te întâlnești cu situații noi sau pe care nu le-ai exersat suficient, iar ajutorul unui ,,copilot” este de neprețuit.

Condus prudent

Indiferent cât de bun ,,viitor” șofer erai în școală, cele câteva ore de condus nu te vor ajuta prea mult în traficul adevărat. Ceilalți participanți la trafic nu se vor mai comporta exemplar în preajma ta și nu te vor mai lăsa să faci anumite manevre doar pentru că ești cu mașina de școală. De aceea, este bine să conduci în fiecare zi după ce ți-ai luat permisul. Dacă ai emoții, condu seara, când este liber: familiarizează-te cu orașul, cu semnele de circulație, modul în care se schimbă semafoarele, anumite intersecții și așa mai departe. Conducând cât mai mult, vei prinde curaj, însă nu uita de conduita preventivă. Nu accelera brusc, nu depăși viteza legală și nu face anumite manevre pe care nu ai siguranță. Reflexele le vei dezvolta în timp, iar până atunci este bine să îți definești stilul de condus.

Una dintre cele mai mari probleme ale șoferilor începători este reglarea oglinzilor. Trebuie să ții cont de recomandările pe care ți le-a făcut instructorul și să te asiguri că ai în câmpul vizual toate elementele astfel încât să scapi de ,,unghiul mort”. Un alt șofer nu îți poate spune exact cum să le reglezi, pentru că suntem diferiți: unele persoane au vederea periferică mai bună, altele sunt mai înalte sau mai scunde și au nevoie să își seteze oglinzile în alt mod. Singurul sfat pe care ți-l poate da alt șofer, la fel ca și instructorul, este să îți spună ce ar trebui să vezi în oglinzi. Nu îți face griji, deoarece vei învăța rapid cum să le reglezi corect.

Cea mai mare greșeală a șoferilor, nu doar a celor începători este să nu țină ambele mâini pe volan. Chiar dacă mașina pare ușor de controlat și ai impresia că nu ai nevoie de ambele mâini, trebuie să te gândești că o fracțiune de secundă poate face diferența. Cu o singură mâna nu poți controla mașina in cazul in care trebuie să eviți un obstacol sau dacă începe să alunece. În plus, este mult mai comod de condus cu ambele mâini: important este să îți reglezi scaunul și volanul in mod corect.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns