Stiri Actuale de ultima ora

Clarificari privind puiul “ingalbenit”

Directorul general al Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului, Paul Anghel, face o serie de precizari privind asa-numitul pui “ingalbenit”.

Intr-o postare pe Facebook, Paul Anghel atrage atentia ca expresia “puiul vopsit” este metaforica si este menita  sa descrie constanta preocupare a ANPC legata de informarea completa, corecta și precisa a produselor in general si in cazul de fata a celor din carne de pui. “In atributiile permanente ale instutiei noastre  se afla verificarea conformitatii produselor care se comercializeaza in magazine de specialitate  , cu normele legale in vigoare. Noi incercam , prin controalele intreprinse ,sa evitam inselarea consumatorilor prin afisarea pe etichetele produselor a unor informatii care nu corespund realitatii si nu de putine ori am depistat practice nelegale/comerciale incorecte/inselatoare. Folosirea in produse a unor aditivi alimentari, omologati de instituiile de specialitate nu este periculoasa pentru consumator. Aceia dintre producatori care decid sa ofere un produs premium, cum ar fi “puiul hranit cu porumb” folosesc cereale, de exemplu porumb ,pentru a obtine produse superioare din punct de vedere vizual si calitativ. Monitorizam constant conformarea acestora la normele legale privind etichetare ,astfel incat este permis sa inscrie pe etichete “hranit cu porumb” doar daca minim 50% din hrana pasarilor este porumb. Este natural ca in conditiile folosirii unei astfel de hrana , carnea si epiderma pasarilor sa aiba culoarea galbena” – a scris Paul Anghel pe Facebook.

Citeste  Din 15 mai nu se mai poarta masca in exterior

Samonella la carnea de pui

Un alt subiect pe care Paul Anghel il clarifica este legat de controalele intreprinse pentru depistarea salmonella la carnea de pui. In aceeasi postare pe Facebook, Paul Anghel scrie ca dupa “monitorizarile efectuate s-a identificat tulpina salmonella atat la carne de pui provenita din spatiul comunitatar, Polonia si Ungaria, cat si din Romania. Referitor la cele din Romania este vorba de loturi de carne de pui provenite de la un producator din jud Vaslui, unde s-a confirmat o tulpina inalt patogena , dar si de loturi suspecte provenite de la producatori mari din judetele Bacau si Buzau. Loturile respective au fost retrase de la vanzare,in asteptarea rezultatelor analizelor.”

Din discutiile avute de ANPC cu diversi producatori romani rezulta ca acestia acuza o presiune enorma  exercitata de magazinele retail asupra pretului, de multe ori fiind nevoiti sa isi vanda produsele in pierdere. Costurile mari ale igienizarii si necesitatea de a le reflecta in pretul produsului este una din cauzele pentru care anumiti producatori decid sa renunte la ele pentru a avea un pret mai mic.

Citeste  Licitație cu obiecte din Friends, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la lansarea serialului

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!