Transnistria, care la nivel international e considerata ca fiind parte a Republicii Moldova, doreste in continuare unirea cu Federatia Rusa. Declaratia a fost facuta de Vitaly Ignatiev, ministru de externe in auto-proclamata republica transnistreana.
Vitaly Ignatiev a declarat agentiei ruse RIA ca “operatiunea militara speciala” din Ucraina – asa cum califica Moscova invazia din Ucraina – nu a schimbat cu nimic planurile Tiraspolului. “Razboiul nu afecteaza planul nostru de a deveni parte a Federatiei Ruse, conform referendumului organizat in Transnistria in 2006.
Agentia Reuters aminteste ca Transnistria e o fasie subtire de pamant aflata la frontiera de sud-vest a Ucrainei, scena unui conflict armat in 1991 intre fortele pro-ruse din regiune si autoritatile de la Chisinau. De-atunci, este un conflict inghetat, iar Transnistria este condusa de pro-rusi.
“Situatia din Transnistria a ramas aceeasi si reflecta rezultatele referendumlui din 17 septembrie, 2006, care arata clar: independenta si acces liber la Federatia Rusa” – a declarat Ignatiev, citat de RIA.
Intr-o conferinta de presa telefonica, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, a refuzat sa faca vreun comentariu privind declaratiile lui Ignatiev.
Dupa invazia rusa in Ucraina, pe 24 februarie, la Kiev au aparut temeri ca Moscova va folosi Transnistria – si sutele de militari rusi stationati acolo ca asa-zise trupe de mentinere a pacii – pentru a invada Ucraina dintr-o a patra directie.
Capitala Transnistreiei, Tiraspol, e la doar 100 de kilometri de portul Odesa, punct ucrainean strategic la Marea Neagra. Oficialii transnistreni au dezmintit faptul ca regiunea lor ar putea fi folosita ca o trambulina pentru atacarea Ucrainei.
Miriam