Stiri Actuale de ultima ora

Scopul auto-proclamatelor autoritati din Transnistria ramane alipirea la Rusia

Transnistria, care la nivel international e considerata ca fiind parte a Republicii Moldova, doreste in continuare unirea cu Federatia Rusa. Declaratia a fost facuta de Vitaly Ignatiev, ministru de externe in auto-proclamata republica transnistreana.

Vitaly Ignatiev a declarat agentiei ruse RIA ca “operatiunea militara speciala” din Ucraina  – asa cum califica Moscova invazia din Ucraina – nu a schimbat cu nimic planurile Tiraspolului. “Razboiul nu afecteaza planul nostru de a deveni parte a Federatiei Ruse, conform referendumului organizat in Transnistria in 2006.

Agentia Reuters aminteste ca Transnistria e o fasie subtire de pamant aflata la frontiera de sud-vest a Ucrainei, scena unui conflict armat in 1991 intre fortele pro-ruse din regiune si autoritatile de la Chisinau. De-atunci, este un conflict inghetat, iar Transnistria este condusa de pro-rusi.

“Situatia din Transnistria a ramas aceeasi si reflecta rezultatele referendumlui din 17 septembrie, 2006, care arata clar: independenta si acces liber la Federatia Rusa” – a declarat Ignatiev, citat de RIA.

Intr-o conferinta de presa telefonica, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, a refuzat sa faca vreun comentariu privind declaratiile lui Ignatiev.

Citeste  Mai stam 30 de zile in stare de alerta

Dupa invazia rusa in Ucraina, pe 24 februarie, la Kiev au aparut temeri ca Moscova va folosi Transnistria – si sutele de militari rusi stationati acolo ca asa-zise trupe de mentinere a pacii –  pentru a invada Ucraina dintr-o a patra directie.

Capitala Transnistreiei, Tiraspol, e la doar 100 de kilometri de portul Odesa, punct ucrainean strategic la Marea Neagra. Oficialii transnistreni au dezmintit faptul ca regiunea lor ar putea fi folosita ca o trambulina pentru atacarea Ucrainei.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *