Stiri Actuale de ultima ora

O veste buna pentru toti romanii. Minele se vor redeschide.

Nicolae Badalau, ministrul economiei a anuntat miercuri seara ca minele se vor redeschide. Acesta a transmis faptul ca in aceasta vara va avea primele contracte pentru a redeschide mineritul in Romania.

„Până în august, am primele contracte. Le fac publice” a transmis acesta. „Remin Baia Mare îi dau drumul. Acum câteva săptămâni au încercat unii să îi vândă sediul central care este în Baia Mare, o frumuseţe. I-am oprit şi nu vând nimic. Cupru Min – Lulescu – Moldomin va deveni a doua din Europa, ca metalurgie. Firma care va veni are condiţia să facă metalurgie, vreo 200 şi ceva de milioane. Atunci începem să contăm şi noi în Europa. Mai am Băiţa şi restul care sunt mai mici” a mai precizat.

Moldomin este vechea mina de cupru din judetul Caras – Severin. „Avem aur foarte mult. Îl vindem, îl ia Banca Naţională, ne facem inele, ghiuluri”, a afirmat Nicolae Badalau.

Nicolae Badalau a mai mentionat ca ar fi bine sa se stabileasca parteneriate public – private pentru exploatarea zacamintelor. „Luăm firme străine, ei vin cu tehica, noi venim cu resursele”, „Se poate cu cât vine fiecare”, a transmis acesta.

Cupru Min este evaluat la 2,5 miliarde „Resursa noastră de cupru şi aur, numai pe Cupru Min şi Moldomin duce peste 80 de ani, trăim din ea şi nu vrem să-l exploatăm. Luăm materialul şi îl exploatăm bulgări afară, concetrat. Asta facem. La containere am încasat peste 100 de milioane de euro” a mai mentionat Nicolae Badalau.

Toate cele 460 de mine pe care le detinea Romania sunt inchise. „Vă daţi seama?! Şi este rentabil. Şi noi nu mai avem metalurgie. Noi nu facem nimic în România. Noi nu avem valoarea adăugată. (…) Am chemat Consiliul de Administraţie de la Cupru Min şi i-am întrebat: «Când se termină contractual acesta?» «În octombrie.» «Nu mai prelungim, nu mai sunt de-acord, că statul este proprietar, prin Ministerul Economiei». La trei zile, mi-a venit firma cu 500 de milioane că sunt de-acord să investească în România”, a vrut sa mentioneze ministrul.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns