Stiri Justitie de ultima ora

Romania scapa de MCV

Dupa 17 ani, Romania iese de sub monitorizarea Comisiei Europene in privinta reformelor din justitie si a luptei anticoruptie. Mecanismul de Cooperare si Verificare – MCV – a fost instituit doar in cazul Romaniei si Bulgariei. Croatia, care a aderat dupa noi, nu s-a aflat niciodata sub monitorizare.

Comisia Europeana inchide in mod oficial mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) pentru Bulgaria si Romania. Mecanismul de cooperare si de verificare a fost introdus in 2007, la aderarea Bulgariei si a Romaniei la Uniunea Europeana, ca masura tranzitorie menita sa faciliteze realizarea de progrese in domeniul reformei sistemului de justitie si in cel al masurilor anticoruptie, precum si in ceea ce priveste criminalitatea organizata, in cazul Bulgariei. Comisia abroga acum cele doua decizii prin care a fost instituit acest mecanism.

Presedinta Ursula von der Leyen a declarat: „Permiteti-mi sa felicit Bulgaria si Romania pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le impartasim cu totii, la nivelul Uniunii, si ambele state membre au avansat considerabil in acest domeniu, realizand reforme importante in toti acesti ani. Astazi, a sosit momentul sa recunoastem aceste eforturi, punand capat mecanismului de cooperare si de verificare. Activitatile din aceste domenii pot continua acum in cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre.”

Presedintele Iohannis: lupta împotriva coruptiei trebuie sa ramana o preocupare constanta

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca e o zi foarte importanta, nu doar pentru justitie, dar si pentru Romania si cetatenii sai. Iohannis sustine ca e o reusita a institutiilor statului.

In pofida a ceea ce sustine  presedintele, trebuie spus, dupa o analiza obiectiva a perioadei MCV, ca exista inclusiv la nivelul Comisiei dorinta de renunta la acest mecanism, care, de-a lungul celor 17 ani de existenta, s-a demonetizat complet.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns