Stiri Locale de ultima ora

Romania este tara cu cel mai ridicat procent de mortalitate infantila.

 

Romania este tara in care mortalitatea infantila are un procent extrem de ridicat. Medicul neonatolog Georgeta Sardescu de la Sfantul Pantelimon declara “ Mortalitatea infantilă plasează România pe ultimele locuri în ţările din Uniunea Europeană, iar în ceea ce priveşte mortalitatea neontală, pe ultimul loc, cu cea mai mare rată a deceselor”.

Situatia delicata a unui copil nascut prematur necesita o atentie deosebita din partea medicilor declara aceasta „Principalele probleme cu care vine pe lume un prematur sunt multiple, pentru că prematurul se naşte înainte de termen, şi, practic, toate sistemele şi organele lui sunt imature. Ca urmare, adaptarea unui prematur este extrem de dificilă din toate punctele de vedere”.

Medicul a mai subliniat „Sunt echipamente medicale care le asigură supravieţuirea. Practic, indiferent unde se naşte copilul prematur, fie că se naşte la Pantelimon sau în altă maternitate, cu mâinile goale nu poţi să salvezi un prematur. De la basic, până la complex, mai întâi îi asiguri confortul termic, care se realizează printr-o masă radiantă la naştere, de preferat sa fie performantă, mai ales pentru copilul prematur, urmată apoi de un incubator în secţia de Terapie Intensivă, de regulă incubatorul hibrid care poate fi şi deschis şi închis, iar susţinerea respiraţiei se face cu ajutorul aparatelor de ventilaţie mecanică. Deci sunt două elemente tehnice extrem de importante pentru supravieţuirea copilului prematur”.

Aceasta a dorit sa specifice ca riscurile la un nou nascut sunt mai mari in conditiile in care acesta se naste prematur „Riscul de infecţii este foarte mare. Prematurul trebuie intubat, trebuie perfuzat, i se recolteaza foarte multe analize, deci se fac foarte multe manevre invazive asupra lui. Ca urmare, pe un sistem imun aproape inexistent, plus asemenea manevre invazive, riscul de a se infecta este foarte mare”.

Medicul Gerogeta Sardescu a declarat ca procentul negativ al mortalitatii infantile poate fi imbunatatit „Diminuarea fenomenului se poate face printr-un personal medical foarte bine pregătit şi printr-un echipament medical de înaltă performanţă, pentru că, mortalitatea neonatală este dată în procent foarte mare de către copiii născuţi prematuri. Recomandarea este de îmbunătăţire a sistemului de asistenţă comunitară, intervenţia se face tot printr-un sistem centralizat, Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică, pentru că dacă noi nu îmbunătăţim asistenţa sanitară, o mamă mai puţin educată, sau o mamă minoră, nu se va prezenta la medic”.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns