Vladimir Putin a declarat ca Moscova va incepe demersuri pentru a-si redirectiona exporturile de gaze naturale spre Asia, in conditiile in care Europa incearca sa iasa de sub dependenta energetica fata de Rusia. Totusi, liderul de la Kremlin atrage atentia ca Europa nu va putea renunta, dintr-odata, la gazul si petrolul din Rusia.
Rusia asigura in jur de 40 la suta din necesarul de gaze naturale din Uniunea Europeana. Sanctiunile dupa invazia din Ucraina au afectat exporturile energetice, complicand platile si logistica pentru contractele existente.
In timp ce in Uniunea Europeana sunt discutii aprinse privind impunerea de sanctiuni inclusiv in sectorul energetic (mai multe tari nu sunt de acord), Kremlinul strange legaturile cu China, cel mai mare consumator de energie din lume, si cu alte tari din Asia.
“Asa-numitele tari neprietene recunoc ca nu se pot descurca fara resursele energetice ale Rusiei, deci nici fara gazul natural. In acest moment, nu exista niciun motiv logic pentru a scoate gazul rusesc de pe piata europeana” – a declarat Putin, in cadrul unei sedinte de guvern televizate.
Liderul de la Kremlin a avertizat ca discutiile despre renuntarea la gazul rusesc au provocat crestera preturilor si destabilizarea pietelor.
Rusia reprezinta cam o zecime din productia globala de petrol si o cincime din cea de gaz. Putin a anuntat ca va fi nevoie de o noua infrastructura pentru a creste livrarile spre Asia. Guvernul are termen ca, pana la 1 iunie, sa prezinte un plan privind extinderea infrastructurii spre tari din Africa, America Latina si zona Asia-Pacific.
De asemenea, a cerut detalii privind posibilitatea includerii a doua conducte – una spre China si cealalta din zona Sahalin-Habarovsk-Vladivostok – in sistemul rusesc unificat de livrari de gaze. Daca aceste doua conducte vor fi aduse in reteaua mai extinsa, Rusia ar putea, teoretic, sa comute fluxul de gaz din Europa spre Asia si vice versa.
Miriam