Prima “patrie” a omului modern a fost localizată într-o regiune a Africii, în nordul teritoriului ocupat în prezent de statul Botswana. Acolo ar fi trăit strămoșul nostru în urmă cu aproximativ 200.000 de ani înainte de a migra spre alte zone 70.000 de ani mai târziu. Aceasta este concluzia la care au ajuns savanții care au realizat un studiu publicat de revista Nature.
Autorii studiului afirmă că au localizat pentru prima dată “patria ancestrală” a omului modern, Homo sapiens sapiens. “Ştim de mult timp că omul modern a apărut în Africa în urmă cu circa 200.000 de ani. Însă nu ştiam până acum unde se afla mai exact acea patrie a lui”, a declarat Vanessa Hayes, principala autoare a studiului, într-o conferinţă de presă.
Oamenii de ştiinţă şi-au bazat cercetările pe genealogia genetică, o disciplină ce permite identificarea modelelor de migraţii umane. Ei au analizat 200 de genomuri mitocondriale, markeri genetici ai genealogiei materne, prelevaţi de la populaţii ce trăiesc în prezent în Namibia şi în Africa de Sud, o regiune a Africii de mult timp considerată ca fiind unul dintre leagănele umanităţii şi ale omului modern.
Testele ADN au relevat prezenţa rară a celei mai vechi linii genetice materne, denumită “L0”, prezentă încă în cadrul acestor populaţii. “Observând acea linie genetică, ne-am întrebat de unde veneau acele persoane, unde locuiau ele? Am studiat dispersia geografică a acelei linii genetice”, a explicat Vanessa Hayes.