Stiri Internationale de ultima ora

NASA accelerează căutarea extratereștilor

Cercetătorii astronomi specializaţi în căutarea unei eventuale inteligenţe extraterestre au anunţat încheierea unei noi colaborări cu telescopul spaţial TESS, administrat de NASA, în cadrul unui acord care subliniază că această activitate a câştigat în prestigiu şi a devenit o disciplină ştiinţifică.
Jurnaliștii francezi i-au luat un interviu expertei în astronomie Jill Tarter, care şi-a dedicat întreaga viaţă acestui proiect şi pe care actriţa Jodie Foster a interpretat-o în filmul “Contact” (1997), o pionieră a cercetării semnalelor ce provin din galaxii îndepărtate.
“Am lucrat intens şi timp de mulţi ani pentru a ne deosebi de pseudoştiinţe şi de OZN-uri”, a explicat cercetătoarea, în prezent ajunsă la vârsta de 75 de ani, şi actual preşedinte-emerit al SETI Institute din California, înfiinţat în 1984 şi finanţat de antreprenori bogaţi din Silicon Valley, inclusiv de Paul Allen. “Am publicat studii, am trecut prin comitete de lectură, am construit instrumente interesante. Suntem mult mai credibili acum decât eram în trecut”, a adăugat Jill Tarter.
Acordul anunţat miercuri la cea de-a 70-a ediţie a Congresului internaţional de astronautică din Washington îi vizează pe savanţii care administrează telescopul TESS, lansat în spaţiu de NASA în 2018, şi iniţiativa Breakthrough Listen, demarată în 2015 de Yuri Milner, un miliardar rus şi pionier al internetului.
Două descoperiri au făcut ca această disciplină să treacă de la universul ştiinţifico-fantastic la titulatura de ştiinţă: descoperirea în 1995 a “exoplanetelor” (descoperire recompensată recent cu premiul Nobel), adică a acelor planete aflate în afara Sistemului Solar. Pe de altă parte, a fost remarcat un studiu realizat pe extremofile, organisme capabile să trăiască la temperaturi şi niveluri de presiune extreme.
“Dacă ştiţi că există acele lumi potenţial locuibile, cum puteţi să nu vă întrebaţi dacă ele sunt efectiv locuite?”, s-a întrebat Jill Tarter.
Instrumentele folosite includ telescoape (optice) şi radiotelescoape, care caută pe boltă cel mai mic semnal, cea mai mică anomalie ce ar atesta existenţa unor forme inteligente de viaţă extraterestră.
De fapt, spune Jill Tarter, “nu ştim cum să găsim acea inteligenţă”. În schimb, astronomii caută semne ale tehnologiei, orice semnal nefiresc. “Căutăm dovezi ale existenţei unei tehnologii fabricate de altcineva”, a explicat cercetătoarea americană.
Ar putea fi vorba despre un semnal TV sau un semnal radio care să călătorească până la noi, la fel cum călătoresc deja în spaţiu semnalele emise fără întrerupere de către Terra începând din secolul al XX-lea. Astronomii îşi imaginează şi că ar putea să descopere în traiectoria luminoasă a unei planete anumite variaţii, care ar indica prezenţa unor structuri mari, aşa cum sunt staţiile spaţiale.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns