Stiri Internationale de ultima ora

“Pasapoartele de aur” sub lupa Comisiei Europene

Comisia indeamna statele membre sa ia masuri privind sistemele prin care se elibereaza pasapoarte si permise de sedere „de aur” si sa actioneze imediat in acest sens in contextul invaziei Rusiei in Ucraina.

Preocuparea Bruxelles-ului fata de pericolul reprezentat de asa-numitele pasapoarte de aur e mai veche, pentru ca s-au strecurat in unele cazuri, in tari UE, personaje dubioase, prin cumpararea unui pasaport de aur (sau a doua cetatenie). Acest pasaport de aur – sau o a doua cetatenie – poate fi obtinut in cazul in care detinatorul face investitii importante in tara unde vrea sa-l obtina. Acum, in contextul sanctiunilor impotriva multor oligarhi rusi, a unor rusofili din Ucraina sau a unor afaceristi din Belarus, Comisia Europeana cere tarilor membre vigilenta sporita si indeamna statele membre sa abroge imediat eventualele sisteme de dobandire a cetateniei prin investitie. De asemenea, Bruxelles cere statelor comunitare sa se asigure ca exista controale riguroase pentru contracararea riscurilor pe care le prezintă sistemele de acordare a dreptului de sedere prin investitie.

Este posibil ca, in cadrul acestor sisteme, atrage atentia Comisia Europeana, unii cetateni rusi sau belarusi care fac obiectul sanctiunilor sau care sprijina in mod semnificativ razboiul din Ucraina sa fi dobandit cetatenia UE sau accesul privilegiat in UE, inclusiv dreptul de a calatori liber in spatiul Schengen.

Retragerea cetateniei europene

Pentru a contracara aceste riscuri imediate, Comisia recomanda statelor membre sa evalueze oportunitatea retragerii cetateniei europene acordate in temeiul unui sistem de tip „pasaport de aur” cetatenilor rusi sau belarusi care figureaza pe o lista de sanctiuni a UE îin legatura cu războiul din Ucraina. Cetatenilor rusi sau belarusi care fac obiectul unor sanctiuni ar trebui sa li se retraga imediat permisele eliberate in cadrul unui sistem de acordare a dreptului de sedere prin investitie – recomanda Comsia Europeana.  Masura ar trebui luata in urma unei evaluari individuale si respectand principiul proportionalitatii, drepturile fundamentale si legislatia nationala a statelor membre.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns