Ministrul croat al familiei şi politicii sociale, Vesna Bedakovic, a subliniat miercuri că violenţa domestică trebuie raportată şi că riscul de apariţie a acesteia a crescut, pe fondul restricţiilor impuse pentru a preveni răspândirea COVID-19, informează agenţia HINA.
Violenţa nu are justificare şi trebuie raportată, a insistat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă la Split.
Ea a atras atenţia că riscul violenţei domestice a crescut în condiţiile de izolare sau autoizolare impuse de epidemie, precizând că toate serviciile sociale au primit instrucţiuni clare cum trebuie să răspundă în astfel de situaţii.
Vecinii, prietenii şi comunitatea trebuie să raporteze violenţa domestică sau violenţa asupra copiilor, atunci când victimele nu o pot face din cauza măsurilor de izolare, a spus Bedakovic.
Întrebată dacă persoanele din adăposturi împotriva violenţei domestice trebuie testate pentru COVID-19, ministrul a notat că acest lucru ar fi necesar în căminele de copii, adăposturi şi alte instituţii similare şi că locatarilor acestora trebuie să li se asigure spaţiu pentru autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, în cazul în care este nevoie.
În acest context, organizaţia nonguvernamentală croată Domine a făcut cunoscut miercuri că în ultimele două săptămâni a crescut numărul de apeluri primite din partea femeilor victime ale violenţei domestice şi care au nevoie urgentă de cazare sau alt ajutor, în general financiar, avertizând totodată că resursele sunt limitate.
Actuala situaţie de pandemie este un factor de creştere a cazurilor de abuz domestic şi are o dimensiune de gen care este ignorată şi ţinută în umbră, se arată într-un comunicat al organizaţiei citat de agenţia HINA.
Criza sanitară are consecinţe sociale şi economice care afectează în primul rând femeile, în condiţiile în care, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 70% dintre persoanele direct expuse acestei crize – în sistemul de sănătate, servicii sociale, vânzări şi profesii similare – sunt femei, în consecinţă multe femei fiind confruntate cu reducerea veniturilor şi şomaj, notează organizaţia.