Stiri de ultima ora din Politica

Ciuca promite verificari legate de refugiatii din Ucraina

Premierul Nicolae Ciuca a declarat, la Baia Mare, ca se vor face verificari privind modul in care s-au acordat persoanelor fizice bani pentru cazarea si hrana refugiatilor din Ucraina.

De asemenea, Ciuca a anuntat ca legislatia din acest domeniu va fi modificata. Intrebat de jurnalisti despre cazurile in care banii dati de guvern pentru refugiati nu sunt folositi pentru hrana, iar refugiagtii sunt cazati in conditii improprii, Ciuca a spus ca va dispune verificari si ca se vor face propuneri pentru a modifica actuala lege.

Pe 7 martie, 2022, la putin timp dupa invazia rusa din Ucraina, a fost adoptata legea de sprijin si asistenta umanitara copiilor, adultilor, persoanelor cu dizabilitati si tuturor ucrainenilor care vin in România. Banii care s-au acordat pentru refugiatii din Ucraina nu au fost folositi intotdeauna in mod corespunzator. Presa a semnalat cazuri in care refugiatii nu au primit hrana corespunzatoare si au fost cazati in conditii improprii. Ciuca a mentionat ca de aceste aspecte se ocupa autoritatile locale, insa, pe fondul informatiilor din presa, guvernul va incepe propriile verificari.

“Din continutul Ordonantei de Urgenta, daca imi aduc bine aminte, rezulta foarte clar ca responsabilitatea revine autoritatilor locale, autoritati locale care au, de asemenea, responsabilitatea sa verifice modul in care se efectueaza aceste plati. Este pacat ca in astfel de situatii se foloseste suferinta unor oameni pentru beneficii care nu se cuvin. Inca odata: e păcat” – a spus Ciuca.

Ordonanta de urgenta prevede ca persoanele fizice care gazduiesc cetateni straini sau apatrizi aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiaza de decontarea din bugetul inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta a cheltuielilor cu hrana si cazarea in valoare de 20 de lei pe zi de persoana gazduita pentru hrana si 50 de lei pe zi de persoana gazduita pentru cazare.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns