Produsele din tutun cu o aroma caracteristica sau care contin arome in oricare dintre componentele lor (filtre, hartii, ambalaje, capsule), precum si produsele din tutun incalzit vor fi, obligatoriu, etichetate cu mesaje de avertizare.
Mesajul de informare si avertismente de sanatate va fi combinat, text si fotografie. Este decizia guvernului Romaniei, conform unei Ordonante care transpune in legislatia nationala Directiva delegata (UE) 2022/2100 a Parlamentului European si a Consiliului.
Noile reglementari vizeaza informarea corecta a consumatorilor privind efectele utilizarii produselor de tutun incalzit prin introducerea obligativitatii unei etichetari corespunzatoare.
Adoptarea actului normativ este determinata de cresterea vanzarilor de produse din tutun incalzit, care a depasit 2,5 la suta din totalul vanzarilor de produse din tutun la nivelul Uniunii.
Beneficiarii directi ai reglementarii sunt adultii si tinerii care au folosit / folosesc tigari electronice sau dispozitive electronice.
Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adultii care folosesc zilnic sau ocazional tigari electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat in anul 2019 aproximativ 2 la suta din totalul populatiei.
Conform unui studiu realizat in Romania, un procent de 19 la suta din populatia adulta fumeaza tigari electronice sau dispozitive electronice.
In Romania, peste 43.600 de romani au murit in 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de tara al OMS publicat in anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21 000 sunt in urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun si peste 15 000 in urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.
Miriam