Stiri de ultima ora din Sanatate

Afla care este cea mai sigura metoda de indepartare a alunitelor

Desi alunitele par a fi inofensive, la prima vedere este mai recomandat sa alegi metoda de indepartare a acestora fie ca prezinta risc cancerigen fie din motive estetice.

Doctorul dermatolog Adina Serban mentioneaza ca exista mai multe variante prin care poti scapa de alunite si ca asta difera de la un caz la altul. Decizia finala apartine pacientului alaturi de medicul sau.

Cea mai recomandata metoda este shave excizia, dar asta dupa ce este efectuata o dermatoscopie.  Metoda consta in taierea alunitei cu bisturiul tangential la pielea normala din jur urmata de coagularea vaselor de la baza prin electrocauterizate sau laser CO2.

“Aluniţa îndepărtată astfel poate fi trimisă la examenul  histopatologic pentru un diagnostic cert. Când se doreşte un rezultat estetic cât mai plăcut, dacă tipul aluniţei permite, se poate efectua shave excizia direct cu electrocauterul la baza leziunii, existând astfel un risc minim de sângerare. Deoarece excizia se efectuează în stratul superficial al pielii, cicatricea va fi minoră. Nu se pun fire de sutură. În timp, există însă un risc minim de recidivă a aluniţei”, a declarat medicul dermatolog.

Citeste  China începe noul an cu restricții din cauza extinderii Covid

Excizia chirurgicala este mai profunda deoarece alunita este indepartata in profunzime. Produsul obtinut dupa terminarea acestui proces poate fi trimis catre biopsie “Spre deosebire de shave excizie, în acest caz se pun fire de sutură, fie resorbabile în profunzime, fie neresorbabile la piele. Postprocedura ne putem aştepta să rămână cicatrici, însă acest lucru depinde foarte mult de predispoziţia pacientului spre a dezvolta cicatrici hipertrofice şi de localizarea leziunii. Pe zona decolteului şi pe spate cicatricile vor fi mai pronunţate, pe când pe faţă, sau pe zone unde nu există forţe de tracţiune, refacerea va fi mai frumoasă. Se poate întâmpla ca refacerea pielii să fie exagerată cu formarea de colagen în exces, ceea ce va duce la formarea unei cicatrici dure, de mari dimensiuni, numită cheloid” mai spune aceasta.

Crioterapia cu azot lichid se face alunitelor care nu sunt canceroase si care nu au crescut foarte mult. Este o procedura simpla si lasa cicatrici minore.

Citeste  Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca batranii nevaccinati sa fie lasati sa calatoreasca doar in anumite conditii
Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *