Muzicianul american Jerry Lee Lewis, unul dintre pionierii stilului rock-and-roll, cunoscut pentru piese de mare succes, precum “Great Balls Of Fire”, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat vineri agentul său, citat de agenţiile de presă internaţionale.
Renumit pentru puternica lui prezenţă scenică şi stilul său dinamic de a cânta la pian, legendarul artist american, originar din statul Louisiana, a murit din cauze naturale, potrivit aceleiaşi surse. Artistul a decedat în reşedinţa lui din Desoto County, Mississippi, în prezenţa soţiei sale, Judith. Muzicianul s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultimii ani şi a suferit un accident vascular cerebral în 2019.
Precum chitara lui Chuck Berry, pianul lui Jerry Lee Lewis a jucat un rol esenţial în modelarea stilului rock-and-roll la jumătatea anilor 1950. El a făcut parte din grupul de artişti talentaţi care au lucrat în Memphis cu casa de discuri Sun Records, alături de Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins şi Roy Orbison.
Prieten şi în acelaşi timp rival cu Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, supranumit “The Killer”, a influenţat o generaţie întreagă de muzicieni, precum Bruce Springsteen, care a făcut următoarea declaraţie în 1995: “El nu cântă rock-and-roll. El este rock-and-roll”.
Starul american, unul dintre primii artişti care au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 1986, a avut o influenţă atât de mare asupra muzicii internaţionale, încât atunci când John Lennon l-a întâlnit pentru prima dată în culisele unui concert susţinut la Los Angeles, membrul trupei The Beatles a căzut în genunchi şi a sărutat picioarele lui Jerry Lee Lewis.
Albumele sale nu conţineau doar piese rock-and-roll, ci şi influenţe preluate din country, gospel şi rythm&blues, precum cele din cântecele “Me and Bobby McGee” şi “To Make Love Sweeter for You”, influenţate de o viaţă marcată adeseori de alcool, droguri şi tragedii. Muzica lui a fost uneori umbrită de drame şi de scandaluri – inclusiv de căsătoria lui cu verişoara sa de 13 ani Myra, în 1957.