pexels-cottonbro-4101143
Stiri de ultima ora din Sanatate

5 beneficii pe care ți le poate oferi psihoterapia

Dacă treci prin momente dificile, pe care nu știi cum să le depășești, ar trebuie să iei în calcul apelarea la ajutor specializat. O modalitate prin care poți beneficia de sprijinul de care ai nevoie este psihoterapia sau „terapia prin vorbire”.

Ce este psihoterapia

Psihoterapia este un termen folosit pentru a descrie un grup de terapii menite, în esență, să contribuie la îmbunătățirea calității vieții unei persoane. [4] Sunt mai multe tipuri de psihoterapie, dar toate se bazează pe relația dintre pacient și psihoterapeut, pe colaborarea dintre cei doi în vederea identificării problemei, cauzei acesteia și a soluției potrivite.

Scopul nu este doar acela de a-l ajuta pe pacient să treacă peste problema cu care se confruntă în prezent, ci și de a-i oferi informațiile de care are nevoie pentru a gestiona o viitoare provocare.

Cu alte cuvinte, nu te va ajuta doar să treci acum peste depresie, de exemplu, ci vei învăța cum recunoști un episod depresiv și cum poți să-l gestionezi.[1]

Ce beneficii îți poate oferi

Din păcate, încă mai există anumite preconcepții cu privire la psihoterapie, chiar și un anumit stigmat ce determină multe persoane să ezite înainte de a cere ajutorul de care au nevoie. Adevărul este că poți merge la psihoterapeut nu doar dacă te confrunți cu o afecțiune mintală ori de dispoziție, ci și dacă treci prin circumstanțe stresante.[1]

Iată câteva dintre beneficiile pe care ți le poate oferi psihoterapia:

1.   Primești ajutor de specialitate

Atunci când ne confruntăm cu o situație stresantă, poate părea mai ușor să vorbim despre asta cu un prieten sau o rudă. S-ar putea însă să îți fie mai facil să discuți despre problemele și temerile tale cu un psihoterapeut.

Acesta nu doar că te va asculta și te va lăsa să te descarci fără a te judeca, dar are și cunoștințele necesare pentru a te ghida în procesul de găsire a soluțiilor potrivite pentru problemele cu care te confrunți.[2]

2.   Te poate ajuta să treci peste diverse tulburări de sănătate mintală

Psihoterapia s-a dovedit utilă într-o gamă largă de tulburări de sănătate mintală, de la depresie și anxietate la tulburări de alimentație, fobii sau dependențe. Este recomandată și persoanelor diagnosticate cu afecțiuni mentale grave, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolară.[2]

3.   Te poate ajuta să schimbi modul în care gândești și simți

Un anumit tip de psihoterapie, terapia cognitiv-comportamentală, se concentrează pe ajutarea pacienților să devină conștienți de acele moduri de gândire care sunt inexacte și le pot dăuna. Poate că ai o părere proastă despre propriile abilități ori poate că ești genul de persoană care se așteaptă tot timpul la ce este mai rău.

Un terapeut te poate ajuta să găsești sursa acestor gânduri, să înțelegi cum îți afectează acestea emoțiile și comportamentul și cum poți să spargi astfel de tipare toxice.[3]

4.   Te ajută să faci față unui eveniment dificil

Ai pierdut pe cineva drag, treci printr-un divorț, ai fost concediat sau ai descoperit că ai o problemă gravă de sănătate. Sunt situații ce îți pot afecta sănătatea mintală. Psihoterapia te poate ajuta să înveți cum să le gestionezi și cum să treci peste ele.[2]

5.   Te învăță cum să construiești relații sănătoase

Un alt beneficiu al psihoterapiei este acela că te poate ajuta să înțelegi cum poți să construiești relații sănătoase cu cei din jur. Terapia de cuplu, de exemplu, a salvat multe relații. Nu doar cuplurile pot beneficia însă de acest gen de ședințe de terapie.

Persoanele care, din diverse motive, au probleme atunci când vine vorba de interacțiunile cu alți oameni sau menținerea unei relații cu prietenii sau familia sa, pot fi ajutate să-și dezvolte abilitățile sociale și de comunicare.[3]

Lista beneficiilor oferite de psihoterapie este mult mai lungă, dar cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții este acela că nu este neapărat nevoie să treci printr-o criză gravă pentru a cere ajutorul unui psihoterapeut. Nu lăsa prejudecățile să te împiedice să ceri ajutor oricând ai nevoie.

Bibliografie:

  1. “Understanding Psychotherapy and How It Works.” https://www.apa.org, 2012, www.apa.org/topics/psychotherapy/understanding. Accessed 15 Mar. 2022.
  2. NHS Choices. Benefits of Talking Therapies. 2022, www.nhs.uk/mental-health/talking-therapies-medicine-treatments/talking-therapies-and-counselling/benefits-of-talking-therapies/. Accessed 15 Mar. 2022.
  3. “Psychotherapies.” National Institute of Mental Health (NIMH), 2021, www.nimh.nih.gov/health/topics/psychotherapies. Accessed 15 Mar. 2022.
  4. “Psychotherapy.” gov.au, Healthdirect Australia, 19 Oct. 2021, www.healthdirect.gov.au/psychotherapy. Accessed 15 Mar. 2022.
Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns