teste auto drpciv
Stiri de ultima ora Auto

Varsta la care se poate obtine permisul de conducere, in functie de categoria auto

O serie de conditii de baza sunt impuse de catre autoritati celor care isi doresc sa obtina permisul de conducere. Una dintre aceste conditii este varsta minima pe care persoana in cauza trebuie sa o aiba, la momentul la care sustine examenul final. Aceasta reglementare se aplica diferit, in functie de categoria de automobile, varsta minima fiind diferita.

Varsta minima – 16 ani

Automobilele ce pot fi conduse de catre persoanele care tocmai au implinit varsta de 16 ani sunt cele din subcategoriile AM, A1 si B1. Este vorba, mai exact, de:

  • Mopede cu doua sau trei roti, a caror viteza nu trece de 45 km/h (acestea fac parte din categoria AM);
  • Motocicluri cu putere maxima de 11 kW si tricicluri cu o putere maxima de 15 kW (categoria A1);
  • Cuadriciclurilor motorizate (categoria B1).

Chestionare auto pentru categoria A pot fi gasite pe www.i-drpciv.ro, acestea fiind cele oficiale DRPCIV.

Varsta minima – 18 ani

Romania este unul dintre statele europene in care automobilele din categoria B pot fi conduse doar dupa implinirea varstei majoratului. Persoanele care au implinit varsta de 18 ani pot, de asemenea, sa obtina permisul de conducere pentru urmatoarele automobile:

  • Autovehicul fara remorca, cu o masa de maxim 750 kg si cu cel mult 9 locuri (categoria B)
  • Autovehicul cu remorca, a carui masa totala sa nu treaca de 3.500 kg, impreuna cu remorca (categoria B);
  • Autovehicul din categoria B cu o masa de maxim 750 kg ce trage o remorca sau o semiremorca cu o masa de maxim 3.500 kg (categorie BE).

Varsta minima – 21 ani

In cazul categoriilor de autovehicule cu un tonaj mai mare, varsta la care se poate obtine permisul de conducere creste. Perioada de pregatire creste si ea, la minim 7 saptamani. Pe intreaga durata a cursurilor, se recomanda rezolvarea zilnica de teste auto DRPCIV. Desi cei inscrisi la acest examen sunt obligati sa detina un carnet de conducere, in cazul examenului teoretic pentru categoria C sunt alte teste auto. Automobilele ce pot fi conduse doar de persoanele ce au implinit varsta de 21 de ani sunt:

  • Autovehicul cu o masa mai mare de 3.500 Kg, proiectat pentru transportul a maxim 8 pasageri, la care se adauga si soferul (categoria C);
  • Ansamblul compus din autovehicul din categoria C si o remorca a carui masa nu depaseste 750 kg;
  • Ansamblu compus dintr-un autovehicul din categoria C si o remorca cu masa de peste 750 kg (categoria CE).

Varsta minima – 24 ani

Permisul de conducere poate sa fie obtinut doar de catre persoanele care au implinit varsta de 24 de ani, pentru categoria D. Autovehiculele ce fac parte din categoria D sunt cele cu mai mult de 8 locuri pe scaune, destinate transportului de persoane. Legislatia in vigoare prevede faptul ca acestor autovehicule li se pot atasa remorci, cu conditia ca masa totala a remorci sa fie de maxim 750 kg.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns