Stiri Actuale de ultima ora

Palatele romilor, un fenomen arhitectural surprinzator

Jurnalistii francezi au realizat un reportaj in comuna Buzescu, din judetul Teleorman, celebra in toata Europa datorita palatelor inaltate de romi

Pe campuri sau la marginea oraselor, pagode asiatice, impodobite cu mii de ornamente stralucitoare, contrasteaza izbitor cu locuintele modeste din jur; acestea sunt palatele romilor, un fenomen arhitectural inedit, prin care romii – o comunitate marginalizata, scrie agentia France Presse – incearca sa obtina prestigiu social.

Aceste palate au aparut cu miile, in toate regiunile Romaniei, dupa caderea comunismului si imbogatirea unor romi. Au proportii impozante, iar fatadele sunt bogat ornamentate, cu modele metalice, statuete de ipsos si coloane de marmura. Unele arboreaza simbolul dolarului sau logo-ul unei celebre marci germane de automobile, relateaza AFP.  Dar cele mai surprinzatoare sunt acoperisurile – piramidale si suprapuse – tipice mai degraba Extremului Orient.

Jurnalistii francezi noteaza ca marea majoritate a etnicilor romi traiesc in saracie, iar sursele de finantare pentru aceste palate raman necunoscute.

Paradoxal, in opinia reporterilor AFP, proprietarii palatelor nu ocupa decat cateva incaperi din aceste palate, iar salile imense, imbracate in aur si marmura, nu sunt folosite decat la ocazii festive. Unul dintre motive e ca intretinerea palatelor e foarte costisitoare. Acest lucru se vede si din faptul ca unele palate din Buzescu, aflate in constructie, nu au fost finalziate, din lipsa banilor.

Se pare ca romii tineri sunt mai degraba atrasi de strainatate, iar cei ramasi, mai in varsta, nu au posibilitatea de a intretine sau de a finaliza asemenea palate. “Nu mai e ca inainte. Oamenii au plecat, care la Bucuresti, care in strainatate. Vor sa castige bani si sa ramana pe acolo” – povesteste Lidia, o sexagenara, proprietara  unui asemenea palat din Buzescu, citata de jurnalistii de la AFP.

Miriam

captura youtube MrBangthamai

 

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns