Certificatele de constatare a virginitatii femeilor, realizate la cererea persoanelor fizice, au fost eliminate oficial in Romania, in urma unui ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei, publicat in Monitorul Oficial.
Decizia a fost luata pe fondul campaniei nationale declansate de mai multe ONG-uri; aceste teste sunt considerate inclusiv de Organizatia Mondiala a Sanatatii o incalcare a drepturilor omului.
Astfel, examinarea genitala pentru constatarea virginitatii se mai poate efectua doar in cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autoritatilor, si nu la cererea persoanelor fizice, asa cum s-a intamplat pana de curand.
Pana in prezent, in unitatile de medicina legala din Romania se puteau efectua doua tipuri de teste de verificare a virginitatii femeilor: cele care aveau legătura cu o anchetă penala si cele realizate la cerere, de catre parinti – in special, de catre tati. In 2019, în Romania, testele de virginitate au reprezentat 2 la suta din totalul examinarilor din cadrul unitatilor aflate in subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici – INML – adica, aproximativ 1.000 de teste pe an.
Este considerata o procedura intruziva, care poate genera efecte fizice si psihologice nefaste asupra femeilor.
Ordinul de eliminare a testelor de virginitate, publicat în Monitorul Oficial
Ordinul nr. 1.434/687/C/2023 vizeaza modificarea “Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale”, continute de Ordinul nr. 255/1.134/C/2000, in sensul eliminarii unei practici ce implica o procedură intruziva, ce are impact asupra psihicului femeilor. Prin acest ordin este eliminata practica testarii virginitatii femeilor, la cererea persoanelor fizice, indiferent de varsta, prin examinarea integritatii himenale, a constatarii starii de virginitate, precum si a eliberarii certificatului medico-legal asupra starii de virginitate.
Miriam