Stiri Actuale de ultima ora

Scaderea pretului la lapte e suportata doar de producatori, se plang fermierii

Producatorii de lapte din Asociatia Forta Fermierilor  – AFF – cer Consiliului Concurentei sa analizeze modul in care procesatorii si retailerii opereaza, pe lanţ, reducerea de pret de 20 la suta.

Ei sustin ca scaderea pretului laptelui la raft este suportata de fermieri. „In acest moment, asistam, de fapt, la o noua reducere a pretului de achizitie, la poarta fermei, pentru producatorii de lapte din Romania. Este evident ca  procesatorii si retailerii vor sa arunce aceasta scadere de pret, in totalitate, exclusiv pe umerii crescatorilor de vaci de lapte din Romania”- au declarat producatorii de lapte din Asociatia Forta Fermierilor. Ei spun ca procesatorii si retailerii pot face acest lucru pentru ca mecanismul de reducere a pretului, monitorizat de Consiliul Concurenţei, este si prost gandit, si prost aplicat.

La sfarsitul lui aprilie, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, anunta ca urmeaza reduceri substantiale la raft ale preturilor laptelui proaspat. Chiritoiu dadea asigurari ca retailerii participa la acordul voluntar, menit sa scada pretul la lapte cu 20 la suta. Aceasta reducere de pret urma sa fie suportata egal de procesatori si retaileri.

Doar ca asociatiile de fermieri au anuntat ca procesatorii practic au redus pretul de achizitie la nivelul fermelor, fara niciun fel de explicatii, iar fermierii se vad constransi sa le accepte, de teama de a nu le fi reziliate contractele.

„Membrii Asociatiei Forta Fermierilor apeleaza la Consiliul Concurenţei sa nu devina groparul zootehniei românesti si sa solicite actiuni si informaţii de la procesatori si retaileri, prin care reducerea de 20 la suta a pretului la consumatorul final pentru laptele din comert sa fie suportata prin micsorarea adaosurilor comerciale si prin reducerea altor cheltuieli decat cele de achizitie de materie primă. Altfel, nu vom asista decat la o manevra politicianista, de o ipocrizie si un cinism ieşite din comun, care va avea un singur efect: diminuarea dramatica a numarului fermelor de vaci de lapte din România” – avertizeaza Asociatia Forta Fermierilor.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns