Jonathan Jacob Meijer, in varsta de 41 de ani, e pasibil de o amenda de peste 100.000 de euro in cazul in care mai doneaza lichid seminal.
Meijer isi oferea serviciile si in afara clinicilor. Exista platforme sociale si grupuri unde femeile pot alege donatorul, in cazul in care nu vor sa faca demersuri prin intermediul clinicilor. Multe prefera aceasta varianta pentru ca, in cazul inseminarilor in clinica, donatorul trebuie sa ramana anonim. Se intalnea cu femeile care doreau sa devina mame si isi punea sperma la dispozitie, contra cost. Le mintea ca nu va mai dona altor femei. Legea olandeza permite unui donator sa ofere sperma pentru maximum 25 de copii, nascuti de 12 femei. El depasise demult limita legala, dar a continuat sa actioneze. Unele femei s-au auto-inseminat cu lichidul seminal primit de la Meijer.
Potrivit unui tribunal olandez, Meijer nu mai are voie sa mai doneze, iar daca e prins ca totusi mai doneaza va plati o amenda de peste 100.000 de euro. In plus, instanta a decis ca sperma lui care inca mai exista in unele clinici sa fie distrusa. Meijer s-a mutat in Kenya acum cativa ani, dar isi continua activitatea de donatori in tari ca Danemarca sau Ucraina. Avocatul lui Meijer a sustinut in fata judecatorilor ca fiecare om e liber sa faca ce vrea cu propriul sau corp si ca, intotdeauna, clientul sau a incercat doar sa ajute cuplurile fara copii.
Clinicile de inseminare artificiala apeleaza la donatori de sperma, in cazul cuplurilor infertile sau al persoanelor singure care isi doresc un copil. Acesti donatori trebuie sa ramana anonimi. Legile europene limiteaza drastic numarul de donari de sperma, insa unele clinici inchid ochii in cazul donarilor multiple. Se ajunge astfel ca sute de copii sa se nasca, in aceeasi zona, din acelasi tata. In Belgia si Olanda s-au inregistrat, din acest motiv, nenumarate cazuri de casatorii intre frati – pentru ca nu stiau ca sunt frati – sau boli provocate de consangvinitate. In ultimii ani au avut loc procese de rasunet in Olanda.
Miriam