Sistemul imunitar ne protejeaza organismul impotriva bolilor si infectiilor. E format din splina, glanda timus, leucocite (celulele albe din sange) si proteine (anticorpi).
Atunci cand organismul nu are suficiente celule imunitare sau anticorpi, apare imunodeficienta. Daca sistemul imunitar e slabit, nu mai suntem protejati impotriva invadatorilor straini, cum sunt bacteriile sau virusurile. Astfel, devenim predispusi la infectii si boli.
Cauzele slabirii sistemului imunitar
Urmatorii factori pot duce la slabirea sistemului nostru imunitar. Unii tin de stilul de viata, altii de boli cronice.
- boli autoimune – lupus, artrita reumatoida
- alergii, astm
- tratamente impotriva cancerului si medicatie cu corticosteroizi
- The following causes can weaken your immune system.
- varsta inaintata.
- fumatul
- stresul (stresul creste productia de cortizol, numit si hormonul stresului)
Semnele unui sistem imunitar slabit
Iata cateva dintre semnele pe care ni le da organismul atunci cand avem sistemul imunitar slabit. E bine sa nu ignoram mesajele transmise de organism si sa luam masuri si, eventual, sa mergem la medic.
- raceli frecvente – 2 sau 3 raceli pe an sunt normale, spun autoritatile americane. Insa in cazul in care raciti mai des de atat, poate fi o problema legata de sistemul imunitar.
- infectii frecvente – daca aveti adesea infectii cu febra, frisoane, inflamatia gatului, infectii renale si necesitati tratament cu antibiotice mai mult de odata pe an, inseamna ca sistemul imunitar e debilizat.
- probleme digestive
- rani care se vindeca greu – in caz de arsursa sau alta leziune a pielii, celulele din sistemul imunitar se deplaseaza imediat la locul ranii si incep procesul de vindecare si de prevenire a infectiei. Daca ranile vi se vindeca greu sau se infecteaza rapid, inseamna ca sistemul dvs imunitar nu are forta sa lupte.
Miriam