Stiri Actuale de ultima ora

Sperante mari pentru viitorul Republicii Moldova, dar greul de-abia incepe

Victorie detasata pentru principala formatiune proeuropeana din Republica Moldova, Partidul Actiune si Solidaritate (PAS), al presedintelui Maia Sandu. Rezultatele finale indica victoria PAS cu 52,8% din totalul voturilor valabil exprimate.

PAS lasa mult in urma  principala formatiune politica de stanga, Blocul Electoral al Comunistilor si Socialistilor (BECS), care a fost votat de doar 27,17% din electorat. Viitorul parlament de la Chisinau va fi unul tripartid: in afara de PAS si de Blocul Comunistilor, o singura formatiune a mai reusit sa obtina locuri in legislativ, PPŞ, Partidul Politic Şor, dar are o prezenta putin peste pragul electoral, 5,74 la suta.

“Este sansa noastra sa asanam clasa politica, deoarece coruptia din tara e rezultatul coruptiei din politica. Nu spun ca se va  schimba totul peste noapte. Vor fi obstacole, dar macar schimbarile vor putea incepe, treptat” – declara presedinta Maia Sandu, 49 de ani, fost economist la Banca Mondiala.

Ce ar trebui sa urmeze in Republica Moldova

Republica Moldova are nevoie urgenta de reforme in sistemul judiciar, inclusiv confiscarea averilor dobandite ilegal, si relansarea eforturilor anti-coruptie. Maia Sandu mizeaza pe cei peste 600 de milioane de euro sub forma de ajutor de la Uniunea Europeana, pentru impulsionarea investitiilor. Banii europeni vin insa numai daca au loc reforme.

Moldova se zbate de ani de zile in scandaluri de coruptie. Sustinerea financiara externa a fost insa intarziata, din cauza erodarii standardelor democratice si lipsa de progrese in recuperarea prejudiciului de 1 miliard de dolari rezultat din uriasa frauda bancara din 2014.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns