Stiri de ultima ora din Turism

Semnal de alarma privind cresterea TVA in turism

O eventuala crestere a TVA în domeniul HoReCa se va resimti in preturi si ar putea duce la scaderea numarului de turisti in actualul sezon de vara – avertizeaza hotelierii din Poiana Brasov.

Guvernul are in vedere mai multe masuri fiscale, iar PSD, prin ministrul Finantelor, Adrian Câciu, ar fi prezentat propriile masuri, printre care majorarea impozitului pe dividende de la 5 la la 8 la suta,  cresterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun si la alcool cu 20 la suta, precum şi o propunere de creştere a TVA pentru sectorul HoReCa de la 5 la 9 la suta.

Presedinta Organizatiei Patronale de Turism Poiana Brasov, Roxana Cojocea, a declarat ca o crestere a TVA pe camera de la 5 la 9 la suta va afecta, in final, consumatorul final, adica turistul.

O astfel de crestere va provoca reducerea numarului de turisti.  Oricum, pana in prezent, sunt mai putini turisti decat in aceeasi perioada din anul prepandemic 2019.

“Orice cresteri se vor resimsi si in buzunarul consumatorului final. Pretul camerei este acelasi, insa vom aplica TVA mai mare. Atunci cand a fost diminuat a fost bucurie in randul tuturor operatorilor, probabil ca acum se va resimti si acest plus de 4 la suta, mai ales in contextul in care toate preturile au crescut, incepand de la utilitati si pana la materia prima si mancare” – a afirmat Cojocea.

Nu doar la munte numarul turistilor e mai mic decat inaintea pandemiei, ci si pe Litoral. Hotelierii spera sa recupereze in perioada urmatoare – iulie si august.

Hotelierii din Poiana Brasov sunt de parere ca majorarea luata in calcul de liderii coalitiei de guvernare la TVA pe serviciile din HoReCa va duce la diminuarea profitului operatorilor economici, va bloca eventuale cresteri salariale si ar putea determina o scadere a numarului de turisti straini.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns