Rezumat:
In desene animate, in filme si printre marinarii profesionisti sunt auzite unele expresii precum „Mayday, Mayday” sau „Pan- Pan”. Pentru oamenii de rand, acestea nu semnifica mare lucru, dar pentru cei care activeaza in domeniul naval reprezinta indemnuri cat se poate de serioase, carora trebuie sa le dea curs.
Cei care vor sa se familiarizeze cu comunicatiile navale, pot opta pentru cursurile Skipper Academy, in cadrul carora vor invata ce reprezinta sistemul standardizat al acestora, asemeni profesionistilor care navigheaza pe apele internationale.
Un astfel de curs este destinat in special celor care au in plan sa navigheze in afara apelor din Romania, dar totodata se pot bucura de notiuni noi si atractive si cei care navigheaza in Romania si detin la bord o statie radio pe care trebuie sa stie cum sa o foloseasca. Altfel spus, aceste cursuri sunt pentru toate tipurile de ambarcatiuni si pentru toata lumea.
Inscrierea la curs se face cu doar doua acte: cartea de identitate si o cerere completata. Cursul se desfasoara pe parcursul unei singure zile, la finalul careia se sustin probele de examinare, pe care, daca le promoveaza, candidatul va obtine in scurt timp certificatul GMDSS LRC – acronim de la „Global Maritime Distress and Safety System – Long Range Communication”.
Certificatele de operator Radio GMDSS LRC se emit de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), autoritatea care avizeaza si activitatea scolii de navigatie respective, unde se desfasoara cursurile respective.
Cum ajuta un astfel de curs?
Avand in vedere ca marinarii profesionisti care comunica printr-o statie radio trebuie sa cunoasca limbajul specializat, urmand cursurile de acest tip orice persoana se poate familiariza cu notiunile specifice. Asa ca, da, oricine poate invata sa vorbeasca asemeni marinarilor sau si mai important, sa inteleaga limbajul, indemnurile specifice si sa poata actiona in consecinta, potrivit specialistilor de la Skipper Academy.
Spre exemplu, se invata conotatia expresiilor de capatai, cum ar fi „Roger That!” sau „Pan Pan, Pan Pan!”. Expresia „Roger That” provine din comunicatiile radio din SUA, inca din 1941, cu scopul de a indica faptul ca respectivul mesaj a fost auzit si inteles. Expresia a devenit populara in intreaga lume datorita misiunilor NASA Apollo, din anii `60.
Cei care sunt pe mare si aud in statie „Mayday, Mayday!” sunt obligati sa ia masuri. „Mayday” provine de la „m’aidez”, care in limba franceza este un strigat de ajutor. Exista o obligatie legala in cazul in care o persoana care navigheaza pe ape aude acest indemn sa actioneze in consecinta.
In privinta „Pan-Pan” – acest semnal de atentionare este folosit, la fel ca si celelalte si in aviatie, dar si in navigatie si inseamna ca persoana respectiva se confrunta cu o situatie urgenta si cere ca acela care recepteaza mesajul sa fie pe faza.
In concluzie, cursurile sunt foarte utile atat celor care navigheaza pe apele internationale, cat si oricarei persoane care isi petrece timpul pe ape, avand in vedere ca aceste cunostinte pot salva vieti. Nu se stie niciodata cand o persoana se afla in situatia de a cere sau a oferi ajutor, pe ape, unor semeni aflati la ananghie.