Fie ca bem de placere, fie ca bem pentru ca nu ne simtim bine, ceasca de ceai e nelipsita pentru multi dintre noi. Pe 21 mai, prin decizie ONU, se sarbatoreste Ziua internationala a ceaiului. E bine sa fim atenti la ce ceaiuri cumparam: cele mai recomandate sunt cele cu planta tocata mai mare.
Ceaiul este un element important in toate culturile lumii. Practic, nu exista zona geografica si cultura care sa nu aiba propriile reguli, gusturi si ritualuri legate de ceai si de servirea ceaiului. Desi oamenii beau ceai de mii de ani, Ziua internationala a ceaiului a fost introdusa recent, la sfarsitul anului 2019, de catre Organizatia Natiunilor Unite. Este bautura cea mai consumata de omenire, dupa apa.
Prin celebrarea acestei bauturi se subliniaza si beneficiile pentru cei care o consuma. Ceaiul ajuta la pierderea in greutate si, prin urmare, poate fi un instrument util, accesibil si ieftin in lupta impotriva unor probleme majore de sanatate precum obezitatea, starea de greata, metabolismul lent. Ironia sortii este ca tarile producatoare de ceai au un consum relativ scazut pe cap de locuitor. Consumul scade si in randul tarilor traditional importatoare de ceai, iar ONU face apel la eforturi globale pentru a creste vanzarile de ceai la nivel mondial.
Pe langa efectele benefice ale sanatatii si pe langa rolul sau ceremonial, ceaiul e un factor economic de mare importanta in tarile mari producatoare de ceai. In conditiile scaderii consumului, aceste state sunt afectate economic, pentru ca exporta mai putin.
Substantele chimice si-au facut intrarea si in sectorul ceai
Expertii atrag atentia ca substantele chimice si-au facut loc si in sectorul ceaiului. Au aparut diverse racoritoare, care desi se numec “ceai”, in unele cazuri contin foarte putin ceai si in rest substante artificiale. De asemenea, e bine sa ne ferim de ceaiurile “imbunatatite”. La planta sunt adaugate diverse elemente care potenteaza aroma plantei sau culoarea acesteia.
Miriam