Romanii vor sa treaca la euro. Iata ce implica asta
Stiri Economice de ultima ora

Romanii vor sa treaca la euro. Iata ce implica asta

Trei din patru romani vor ca tara noastra sa treaca la euro potrivit unui sondaj realizat recent. Slovacia a renuntat la coroane pentru a trece la moneda europeana acum 12 ani si noi putem invata ceva din aceasta experienta.

Iata ce implica pentru tara noastra trecerea la moneda euro

Cu toate ca in Slovacia unele preturi si unele servicii au avut o usoara crestere se pare ca per ansamblu aceasta a avut mai mult de castigat. Trecerea la euro poate oferi un avantaj competitive dar nu poate inlocui reformele fiscale inteligente care sunt realizate la nivel de tara.

In Slovacia trecerea la euro a fost necesara si datorita acestui fapt, Slovacia si-a depasit competitorii regionali in privinta cresterii economice si s-a alinita rapid la cerintele zonei euro.

“Chiar și așa însă, impulsul datorat adoptării euro nu ar fi împins economia mai departe fără că țara să își întărească propria structură instituțională. De notat totuși că deși Slovacia s-a bucurat de o creștere peste media UE în ultimii ani, ritmul adoptării reformelor a încetinit recent” au mentionat analistii Erste Group.

Citeste  Romania, pe locul trei in Europa la importurile de fructe si legume din Turcia

Inainte ca o noua tara sa adopte moneda euro, autoritatile UE permit o intarire mai puternica a valutei locale.  UR mai poate decide ca ratav de conversie a monedei locale in euro sa fie una ccomplet diferita fata de cea stabilita in piata.

Analistii Erste Group sunt de parere ca adoptarea monedei euro a fost avantajoasa pentru Slovacia.

“Angajamentul de aderare la zona euro a adus numeroase reforme structurale în Slovacia, incluzând o disciplină fiscală îmbunătățită pe termen lung. Odată cu acest angajament țara a beneficiat de o inflație redusă, dobânzi mai mici, un flux în creștere de investiții și o avansare tehnologică până la atingerea nivelului din zona euro. Convergența la zona euro a continuat și ulterior, chiar dacă criza economică din 2008-2009 a încetinit ratele de creștere pe întregul continent”,  au mai spus acestia.

Tarile membre UE care nu fac parte din zona euro in prezent sunt: Romania, Croatia, Ungaria, Bulgaria, Polonia si Suedia.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *