Stiri de ultima ora din Turism

Propunere controversata a patronatelor din turism: o (noua) taxa pentru romanii care-si fac vacanta in strainatate

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc va veni cu o idee care a starnit deja critici virulente: instituirea unei taxe pe care romanii care pleaca in vacanta in strainatate ar urma sa o plateasca statului roman.

Asta desi, in tarile unde-si fac sejurul, vor mai plati o serie de taxe. Astfel, la orice tip de vacanta, fie pe cont propriu, fie prin agentie, romanii s-ar putea trezi cu costuri mai mari, taxa urmand sa se aplice pe fiecare persoana cuprinsa in biletul turistic. Chiar daca in faza de proiect taxa n-ar fi mai mare de un euro, ideea in sine este extrem de controversata. Mai ales ca taxa se poate majora oricand. FPTR recunoaste insa ca nu a purtat o discutie oficiala, la ministerul Economiei, si ca este, deocamdata, doar ideea lor. Banii obtinuti ar urma sa fie folositi strict pentru actiuni de promovare a Romaniei. Speranta ca prin aceasta taxa se va stimula turismul intern este, insa, o aberatie, spun oamenii din industria turismului.

“Propunerea FPTR privind taxa de iesire din tara are ca model turistic Coreea de Nord, Afganistan sau Romania comunista”

Alin Burcea, prim vicepreședinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), a subliniat, cu ironie, ca propunere are ca model turistic tari complet izolate, cu regimuri dictatoriale. Burcea a dat drept exemplu Coreea de Nord, Afganistan sau Romania comunista. “Avem Organizațiile de Management al Destinației (OMD) care colectează bani, mulți bani pentru promovare, dar nu fac nimic. De ce nu fac? De ce stau? De ce trebuie taxe noi, când avem taxele turistice, de stațiune?” – se intreaba retoric prim vicepresedintele ANAT, ca argument la ideea ca banii ar urma sa fie folositi pentru promovarea turistica a Romaniei. De asemenea, Burcea ii acuza pe unii hotelieri din Romania ca au o mentalitate comunista, concentrandu-se exclusiv pe cresterea prețurilor si nu pe imbunatatirea calitatii serviciilor. “Acesti hotelieri par sa dorească sa inchidă turistii români in tara, fortandu-i sa se cazeze in hoteluri scumpe si neingrijite” – considera Burcea.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!