Orasul Mahendraparvata a fost in sfarsit confirmat de arheologi ca se afla sub jungla din Cambodgia. Imperiul Khmer a controlat Asia de Sud-Est intre secolele IX si XV. Se credea ca acest imperiu a fost inghitit de jungla si ca s-ar afla pe un munte.
In prezent, datorita unei harti foarte detaliate , cercetatorii pot confirma faptul ca ruinele descoperite pe muntele Phnom Kulen sunt ale acestui mare oras vechi de 1000 de ani.
“Mereu am bănuit că oraşul Mahendraparvata, despre care se vorbeşte în inscripţii, se afla într-adevăr undeva pe aici, în aceşti munţi” sustine Damian Evans un cercetator la Scoala Franceza a Orientului Indepartat, mai exact cel care s-a ocupat de acest studiu.
Tehnologia lidar genereaza harti aeriene ale unei anumite zone cu ajutorul unui avion care proiecteaza raze laser.
“Cineva a elaborat cu atenţie planul acestui oraş de pe munte. Nu este ceva la care ne-am fi aşteptat având în vedere perioada în care a fost construit”, a mai sustinut Evans.
Mahendraparvata este un oras care dateaza de la sfarsitul secolului VIII – inceputul secolului IX. Toti locuitorii acestui oras beneficiau de un sistem complicat de gestionare a apei “În loc să construiască acest rezervor din zidărie, aşa cum s-a întâmplat cu faimoasele rezervoare din Angkor, ei au încercat să-l sape direct în patul natural de rocă”, declara Evans.
Locuitorii sapasera un banzin imens in patul de roca dar l-au lasat neterminat , din motive necunoscute “un fel de prototip pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii şi gestionare a apei ce vor deveni tipice pentru imperiul Khmer şi în special pentru complexul Angkor”, a mai declarat acesta.
“Acum, pentru că avem o imagine completă a întregii regiuni Angkor şi o hartă finalizată a locurilor, putem începe să realizăm modele ale creşterii populaţiei şi de dezvoltare în timp”,a mai sustinut Evans.