Parlamentul European intr-un scandal de coruptie
Stiri de ultima ora din Politica

Parlamentul European intr-un scandal de coruptie

Suspectul cheie in cazul de coruptie din Parlamentul European (PE), cu privire la Quatar si Maroc este contabila italianului Pier Antonio Panzeri, un fost eurodeputat. Conform unei surse care cunoaste evolutia investigatiei, femeia a fost arestata in Italia de catre politia financiara. 

Cum au decurs evenimentele? 

Monica Rossana Bellini ocupa atat postul de contabila, cat si de consultanta fiscala pentru Panzeri, fost eurodeputat. Aceasta a fost arestata in Milano, politia financiara detinand un mandat european de arestare, pe baza caruia a actionat. Acest act a fost emis de autoritatile din Belgia si le-a permis oamenilor legii sa o retina pe suspecta pentru crearea unor societati care aveau ca scop spalarea banilor dobanditi din faptele de coruptie.

Care a fost reactia lui Antonio Panzeri?

Avocatul lui Antonio Panzeri a afirmat faptul ca fostul eurodeputat urmeaza sa fie supus la cinci ani de inchisoare, insa doar unul cu executare. Justitia a hotarat aceasta pedeapsa datorita acordului de recunoastere a vinovatiei pe care Antonio Panzeri l-a semnat si in care isi asuma sa ajute anchetatorii, daca v-a primi o sentinta mai usoara. 

 

Cand a fost arestat Pier Antonio Panzeri? 

Pier Antonio Panzeri, in varsta de 67 de ani a fost retinut de politie la data de 9 decembrie, in Bruxelles. In acelasi timp, au mai fost arestati si alti doi oameni: o vicepresedinta a Parlamentului European, eurodeputata de origine greaca, Eva Kaili si sotul ei,  un asistent europarlamentar italian, Francesco Giorgi.

 

Acestia, impreuna cu Niccolo Figa-Talamanca, un italian responsabil al unui ONG, au fost acuzati pentru infiintarea unui grup infractional organizat, care se ocupa cu spalarea de bani si coruptia

Maria Colleoni, sotia lui Panzeri, dar si Silvia Panzeri, fiica sa, au fost extradate la cererea justitiei belgiene, care a fost aprobata de un tribunal italian. La extradarea Mariei Colleoni s-a raspuns cu un recurs la Curtea de Casatie a Italiei. De asemenea avocatul care se ocupa de cazul Silviei Panzeri a afirmat ca inca nu a fost luata o decizie cu privire la un posibil recurs si in cazul acesteia.

Exista si alte persoane implicate in acest caz? 

Pe langa cei enumerati, mai exista inca doi eurodeputati social-democrati, care sunt investigati, pusi sub atenta supraveghere a politiei si pentru care a fost initiata procedura de ridicare a imunitatii parlamentare. Marc Tirabella si italianul Andrea Cozzolino au contribuit la spalarea de bani si urmeaza sa fie anchetati. 

Luca Visentini, secretar general al Confederatiei Sindicale Internationale (CSI), este si el suspectat ca ar fi savarsit spalare de bani, insa este inca cercetat in libertate. 

Si publicatia 6pm scrie ca Parlamentul European este implicat intr-un scandal de coruptie

 

Politia belgiana a arestat mai multe persoane care ocupau pozitii importante in Parlamentul European. De asemenea, mai multe birouri din Parlament au fost sigilate si peste 1.5  milioane de euro au fost confiscate. Si publicatia 6pm scrie ca exista o ancheta cu privire la presupuse cazuri de coruptie si spalare de bani in Parlamentul European. 

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns