Stiri Locale de ultima ora

Langa Galati au fost recuperate obiecte de lux vechi de 2000 de ani

Arheologii au descoperit la iesirea din Galati, mai exact in complexul de la Tirighina – Barbosi un turn unic din estul Europei dar si locuinte si obiecte de lux din secolul II dupa Hristos.

Situl arheologic de la Tirighina – Barbosi contine un castru roman de la inceputul primului mileniu care este construit pe o veche asezare dacica.  Acest obiectiv este singurul monument istoric din Moldova atestat in secolele 2 – 3 dupa Hristos. Acest monument va fi restaurant pentru a fi vizitat. In aceasta zona se vor construi : o alee de acces, o parcare, un muzeu si un amfiteatru pentru evenimentele in aer liber. Turnul din interiorul sitului se va bucura de o atentie deosebita deoarece este o constructie unica in estul Europei. Investitia este de peste 15 milioane de lei dintre care 8.5 milioane de lei reprezinta finantare nerambursabila.

Arhelologul Gabriel Juhanaru a declarat „Este unic pentru că nu există turnuri cu opt laturi în zona de sud-est a Europei. Nu avem până acum analogii pentru acest tip de turn. Are un diametru de opt metri, un turn care avea cel puțin un nivel și de acolo se puteau observa toate împrejurimile: spre Siret, spre nord, spre est, către Dunăre. Noi am găsit în interiorul lui cinci monede care sunt încadrate la mijlocul secolului II după Hristos”.

Citeste  Copaci cu wi-fi gratuit si energie verde au fost montati in Bucuresti

„Am mai găsit o serie de locuințe din secolul II după Hristos, din care s-au păstrat acoperișurile care s-au prăbușit și sistemul de canalizare. O dovadă că toată înălțimea Tirighina era sistematizată, așa cum multe zone din România nu sunt astăzi. Vor fi puse în valoare numai patru din ele. Zona va deveni un centru de cercetare și atunci trebuie să lăsăm și pe alții să cerceteze, pe viitoarele generații de arheologi”, a mai declarat acesta.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *