Deplasari uriase de pamant in Croatia, dupa cutremurul din 29 decembrie
Seismologii afirma ca imaginile transmise de Agentia Spatiala Europeana ii ajuta sa inteleaga mai bine cum s-a modificat configuratia terenului, in urma miscarii telurice de la finele anului trecut. Cutremurul a avut 6,4 magnitudine si a fost urmat de 200 de replici.
Cea mai afectata e zona Potrivit calculelor facute pe baza imaginilor transmise de Agentia Spatiala Europeana, cele mai mari falii care au aparut dupa cutremur sunt in zona Petrinja, grav afectata de seismul din 29 decembrie. Pamantul pur si simplu s-a lasat cu 30 de centimetri. Iar mai la vest, intr-o arie impadurita, pamantul s-a ridicat cu 40 de centimetri. Geofizicianul Branimir Radun a precizat ca din ce se observa prin satelit, sunt deplasari ale pamantului pe orizontala si pe verticala, in total 70 de centimetri.
In seism au murit 7 oameni; a opta victima a cutremurului este un membru al echipelor de salvare. Guvernul croat a decretat starea de urgenta in regiunile afectate.
Au loc sute de replici
Croatii traiesc un adevarat cosmar in aceste zile; dupa seismul de martea trecuta, replicile se tin lant, iar unele se resimt. Oamenilor le e frica sa mai intre in casa, mai ales noaptea, asa ca prefera sa innopteze in masini sau la hotel. In ultimele 70 de ore s-au produs 80 de replici.
Case prost construite
Guvernul promite o ancheta temeinica pentru a stabili cine e responsabil de constructiile prost facute din zona cea mai afectata. Dupa cutremurul din 1993, au fost refacute multe locuinte si cladiri publice, dar, dupa cum s-a vazut la acest seism, imobilele au fost prost construite. Cel putin 80 dintre locuintele din regiunea lovita de cutremur nu sunt asigurate. Companiile de asigurari au anuntat deja cresterea politelor cu aproape 30 la suta.
Miriam