Groenlanda, 10 miliarde de tone de gheata topite intr-o singura zi
Miercuri, 31 iulie, s-au inregistrat 23 de grade in Groenlanda, o temperatura neobisnuita pentru teritoriul dintre Atlanticul de Nord si Oceanele Arctice. Expertii danezi sustin ca, din aceasta cauza, intr-o singura s-ar fi topit 10 miliarde de tone de gheata din calota glaciara, iar nivelul oceanului planetar va creste semnificativ. Masa de aer cald care a parjolit Europa saptamana trecuta a ajuns acum in tinuturile reci. Cercetatorii care studiaza Groenlanda an de an afirma ca modelele lor privind topirea calotei glaciare – a doua din lume – estimau un asemenea ritm de topire pentru anul… 2070.
Oamenii de stiinta au anuntat ca luna iulie a doborat toate recordurile de canicula in mai toata Europa; a fost mai cald decat anteriorul record de temperatura cu 1,5 pana la 3 grade.
Valul de caldura cu care s-au confruntat Franta si Italia luna trecuta are loc o data la 1000 de ani, cred expertii de la World Weather Attribution. Temperaturile extreme nu ar fi fost posibile, daca nu avea loc incalzirea globala, spun aceiasi specialisti. Pana acum, cel mai calduros iulie era considerat momentul 2016, dar Organizatia Meteorologica Mondiala a anuntat ca probabil au fost depasite temperaturile de acum 3 ani.
“Anul acesta s-au inregistrat temperaturi record de la New Delhi (India) pana in Anchorage (Alaska), de la Paris la Santiago, de la Adelaide la Cercul Arctic” – atrage atentia secretarul general ONU, Antonio Guterres. Seful ONU a convocat, pentru luna septembrie, un summit al climei, la New York, la care sefii e stat si de guvern ar urma sa prezinte noi masuri, mai drastice, menite sa reduca incalzirea globala.