Stiri de ultima ora din Sanatate

Bolnavii de COVID-19, contagiosi si dupa moarte ?

Potrivit unui studiu realizat in morgile spitalelor din Asia, cadavrele victimelor rapuse de noul coronavirus ar putea fi contagioase.

Livescience.com scrie ca aceasta teorie prinde tot mai mult contur, dupa ce in luna martie, un autopsier din Bangkok, Thailanda, s-a imbolnavit de COVID-19, intr-o perioada in care numarul de cazuri era redus si ca, cel mai probabil, el s-a infectat de la unul dintre morti. Specialistii spun ca in acel moment infectarea in afara unitatii spitalicesti era foarte putin probabila, iar autopsierul ar fi luat boala de la morti. Dupa nici doua saptamani, barbatul a murit si el de coronavirus.

Studiul consemneaza parerile mai multor specialisti, iar marea lor majoritate considera ca infectarea de la un trup lipsit de viata, in primele ore dupa deces, este foarte posibila.

“Nu ar fi de mirare ca trupul neinsufletit al unui pacient COVID-19 sa fie contagios, la scurt timp dupa moarte” – afirma Dr.Otto Yang, profesor de microbiologie, imunologie si genetica moleculara la UCLA, Statele Unite.  Yang crede ca mortul poate fi contagios ore, daca nu chiar zile, pentru ca “virusul ramane activ o vreme in secretiile respiratorii si, potential, se si reproduce in celulele din plaman, care inca nu au murit.”

O problema si pentru firmele de pompe funebre

Faptul ca nu se stie exact cat ramane virusul activ in corpul unui decedat pune mari probleme companiilor de pompe funebre, mai ales in tarile in care mortii sunt luati acasa, de la spital, in aceeasi zi, cum e Thailanda. Autoritatile din intreaga lume au luat destul de tarziu in calcul aceasta ipoteza si au impus tarziu proceduri de siguranta in cazul celor ucisi de COVID-19.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns