Stiri de ultima ora din Sanatate

Se confirma: barbatii fac forme mai urate de COVID

Potrivit unui studiu publicat de revista Nature, barbatii infectaţi cu SARS-CoV-2 prezinta un risc de aproape trei ori mai mare decat femeile de a ajunge la terapie intensiva. In plus, sunt mai expusi riscului de deces.

Studiul evidentiaza reactia diferita a barbatilor si femeilor in momentul imbolnavirii. Desi numarul infectarilor e aproximativ egal, la nivel mondial, o proportie mai mare de barbati dezvolta forme grave, care pot duce la deces.

“Sunt tot mai multe dovezi ca sexul masculin e un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme severe, inclusiv pentru deces. La nivel mondial, aproximativ 65 la suta dintre decesele provocate de COVID 19 sunt in randul barbatilor” – scrie nature.com, in prezentarea studiului despre diferentele biologice dintre cele doua sexe. Au fost analizate, timp de mai multe luni, date medicale din 46 de tari.

Probabilitatea ca un bolnav de sex masculin sa fie internat la terapie intensiva este de 2,84 ori mai mare decat in cazul unei femei. Iar probabilitatea de deces din cauza COVID 19 este cu 1,39 mai mare in cazul barbatilor. Comparatia s-a facut intre pacienti – barbati si femei – avand aceeasi incarcatura virala.

Citeste  Ai auzit de aparatele auditive high-tec? Le poti purta 24 de ore, dupa ce le incarci timp de 4 ore

In mare, explicatia este ca femeile produc, in mod natural, mai mult interferon de tip 1, o substanta care reduce reactia imunitara excesiva, asa-numita furtuna de citokine, care declanseaza formele grave de COVID 19. In plus, femeile mai au si avantajul ca produc mai multe limfocite T, care distrug celulele infectate.

Aceste concluzii sunt deosebit de utile cercetarilor care pun la punct vaccinuri anti COVID. In viitor, nu este exclus ca vaccinurile sa fie diferentiate, in functie de sex.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *