Un nou studiul asociază consumul de băuturi carbogazoase și sucuri de fructe cu riscul crescut de accident vascular cerebral.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Galway din Irlanda, în colaborare cu Universitatea McMaster din Hamilton, a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la băuturile pe care le consumă oamenii și la potențialele riscuri asociate acestora.
Cercetarea a durat cinci ani si a implicat peste 13 500 de participanți din 27 de țări. Studiul s-a concentrat asupra persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral. Cercetătorii au vrut să afle dacă alegerea băuturilor era legată de riscul crescut de accident vascular cerebral.
Dr. Andrew Smyth, medic la Galway University Hospitals și profesor de epidemiologie clinică, a condus echipa de cercetare. Potrivit lui Smyth, studiul a analizat o gamă largă de băuturi.
„Am luat in calcul băuturi carbogazoase, băuturi din fructe, apă și diferite tipuri de ceai, inclusiv ceai negru și verde” – afirma coordonatorul studiului.
Constatările au fost surprinzătoare. Studiul a arătat că cei care consuma băuturi carbogazoase – îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali – au un risc cu 22 la suta mai mare de accident vascular cerebral. Și mai îngrijorător, consumul de sucuri de fructe, adesea perceput ca o opțiune „mai sănătoasă”, a fost asociat cu un risc cu 37 la suta mai mare de accident vascular cerebral.
Elementele nocive din băuturi
Smyth a explicat că riscul crescut provine în mare parte din elementele nocive prezente în multe dintre aceste băuturi.
„Dacă mergeți într-un magazin alimentar, veți vedea sucuri suta la suta din fructe proaspăt stoarse, dar veți vedea, de asemenea, o mulțime de băuturi din fructe făcute din concentrate care conțin aditivi, zaharuri și ingrediente suplimentare”, a spus Smyth.
Aceste zaharuri adăugate și componente artificiale ar putea fi factori care contribuie la riscul mai mare de accident vascular cerebral observat în studiu.
Miriam