Stiri Internationale de ultima ora

Amnesty International, semnal de alarmă față de Olimpiada de la Beijing

Comunitatea internaţională nu trebuie să lase China să folosească Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie) pentru a deturna atenţia de la încălcarea drepturilor omului, a atras atenţia, miercuri, Organizaţia nonguvernamentală Amnesty International, citată de AFP.

“Nu trebuie permis ca Jocurile Olimpice de la Beijing să reprezinte o simplă oportunitate pentru autorităţile chineze de a absolvi de vina încălcării drepturilor omului, iar sportul şi comunitatea internaţională nu trebuie să fie complici la un exerciţiu de propagandă”, a scris Alkan Akad, specialist pentru China în cadrul Amnesty.

“Lumea trebuie să tragă învăţămintele din Jocurile (de vară) de la Beijing din 2008, unde promisiunile de progres în materie de drepturi ale omului nu s-au concretizat niciodată”, a adăugat el.

ONG-ul îşi exprimă temerea că Jocurile ar putea eclipsa acuzaţiile de violare a drepturilor omului la adresa minorităţii uigure şi a Hong Kong-ului, apreciind că situaţia din această ţară este chiar mai rea decât în 2008.

Responsabilul Amnesty International a făcut apel la Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) “să-şi ţină promisiunile şi să protejeze drepturile sportivilor de a-şi exprima opinia şi, mai ales, de a nu se face complice la orice încălcare a drepturilor sportivilor”.

După cum se cunoaşte, SUA, Australia, Canada şi Marea Britanie au anunţat că nu vor trimite reprezentanţi oficiali la Beijing, citând “genocidul în curs şi crimele împotriva umanităţii la Xinjiang şi alte violări ale drepturilor”, printre motivele acestei decizii.

Benjamin Alexander a devenit primul jamaican care va concura la Jocurile Olimpice într-o probă de schi alpin, după ce a obţinut calificarea la întrecerile de la Beijing (4-20 februarie), în pofida unei finanţări limitate, a lipsei unui antrenor cu normă întreagă şi a antrenamentelor consistente, din cauza pandemiei de Covid-19, transmite Reuters.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns