Vitaminele sunt cele care iti asigura sanatatea sistemului osos. Atunci cand anumiti nutrienti ne lipsesc din corp , oasele noastre devin fragile si sunt supuse riscului de a se rupe extrem de usor. Sunt, in schimb o serie de vitamine si de alimente care pot creste rezistenta oaselor si care scad riscul de osteoporoza.
Iata o serie de vitamine si de alimente care iti vor oferi oase sanatoase si rezistente.
Calciu – este cel mai important element pentru os si este esential impotriva osteoporozei. Doza necesara de calciu pe zi este de aproximativ 1.000 – 1.300 de mg si cel mai bine se ia din alimentatie. Alimentele cele mai recomandate sunt : iaurtul, laptele fara grasimi, tofu, soia, fasolea alba, varza, broccoli sau migdale.
Vitamina D – este nutrientul cel mai important care te ajuta sa iti mentii sistemul osos in stare optima. Alimentele bogate in vitamina D sunt : somon, hering, macrou, sardine , lapte, iaurt, ciuperci. Deficitul de vitamina D duce in timp la rahitism, osteoporoza sau osteomalacie.
Vitamina C – permite corpului sa produca colagen, este o proteina importanta pentru rezistenta oaselor. Pentru a avea parte de vitamina C trebuie sa consumi capsuni, portocale, lamai, varza , rosii sau conopida.
Potasiu – daca urmezi un regim alimentar bogat in potasiu atunci vei putea ajuta la incetinirea declinului densitatii oaselor. Alimentele bogate in potasiu sunt: rosii, morcovi, salata verde, stafidele, prunele, bananele sau caisele.
Magneziu – are un rol important in tratarea osteoporozei. Magneziu se afla in seminte de dovleac, spanac, anghinare, cartofi dulci, seminte de susan, fasole dar si in orez brun.
Fluorul – este extrem de important in dezvoltarea scheletului osos. Principalele produse bogate in fluor sunt ceaiul, cerealele, painea de secara, galbenului, ceapa, usturoiul, spanacul si rosiile.
Proteinele – sunt benefice in sanatatea oaselor. Cele mai recomandate alimente sunt: carnea slaba de curcan, fructele de mare, untul de arahide si albusul de ou.