Stiri de ultima ora din Sanatate

Cum ne protejam de sinuzita in sezonul rece

O data cu scaderea temperaturilor suntem mai vulnerabili la diverse afectiuni specifice iernii. Printre cele care ne dau multa bataie de cap e si sinuzita – o inflamare a sinusurilor, provocata de o infectie virala sau bacteriana.

Sinuzita poate sa apara simultan cu o raceala puternica, mai ales in cazuri de rinofaringita, sau la finalul ei. Nu va neglijati dantura ! Sinuzita poate fi provocata si de carii sau de un abces dentar.

Simptomele sinuzitei

In momentul in care se inflameaza mucoasa sinusale, apar secretii purulente, care pot tine si 3 saptamani. Pe langa faptul ca umplem batista dupa batista, avem nasul infundat, ne dor oasele fetei si ne scade mirosul sau, in cazuri mai grave, il pierdem de tot. Sinuzita poate da si stari febrile.

Tratamentul sinuzitei

Tratamentul depinde tipul sinuzitei. Daca e bacteriana, e nevoie de antibiotic, dar daca e sinuzita virala antibioticele nu ajuta. Sinuzita virala e mai simplu de tratat si nu trebuie sa luam decat medicamente impotriva durerii si impotriva febrei. Pentru desfundarea nasului se recomanda spray cu apa de mare si solutiile vasoconstrictoare. Cu alte cuvinte, tratam numai simptomele, care ar trebui sa dispara in 3-4 zile. Daca insa simptomele se agraveaza, febra persista, secretiile sunt din ce in ce mai purulente, inseamna ca e vorba de o sinuzita bacteriana, iar medicul va prescrie antibiotice.

Cum ne ferim de sinuzita

In primul rand, trebuie sa evitam contactul cu persoanele racite. Daca noi suntem raciti, pentru a nu avea complicatii care merg pana la sinuzita, trebuie sa ne spalam des pe maini, inclusiv dupa ce ne stergem la nas. Fumatul este un factor care poate agrava sinuzita. Deci opriti-va din fumat.

Trebuie sa ne ferim de frig, iar daca suntem siliti sa petrecem ceva timp in aer liber, iar temperaturile sunt foarte scazute, e nevoie de un fular care sa acopere si gura si nasul. Sinuzita nu e totusi numai una din neplacerile iernii. Si vara putem face sinuzita daca stam cu aerul conditionat pe temperatura prea scazuta si mai ales daca fluxul de aer rece ne bate chiar in fata.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns